Гутериш: Призовавам Русия и Украйна да подновят споразумението за износ на украинско зърно

Генералният секретар на ООН призова Западът да премахнат пречките, блокиращи руския износ

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Русия и Украйна да подновят споразумението, благодарение на което от Украйна бяха изнесени над 9 милиона тона зърно и цените на храните в световен мащаб се понижиха, предаде Асошиейтед прес.

Той също така призовава други държави, главно от Запада, да ускорят премахването на пречките, блокиращи руския износ на зърно и торове.

Говорителят на ръководителя на ООН заяви вчера, че Гутериш подчертава спешната необходимост от подновяване на сделката, така че „да допринесе за продоволствената сигурност в целия свят“.

Украйна и Русия са основни доставчици на зърно в целия свят. Срокът на действие на споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция през юли, изтича на 19 ноември

Посланикът на Русия в ООН заяви в сряда, че преди Москва да обсъди подновяването.

Той заяви, че пречките пред руския износ включват получаването на застраховки за корабите, извършването на финансови транзакции, намирането на пристанища за руските кораби и освобождаването на торове на корабите, задържани в европейски пристанища.

Гутериш посочи, че възобновяването на украинския износ на зърно от три черноморски пристанища „значително е допринесло за по-ниските цени на пшеницата и други стоки“.

.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X