Русия замразява участието си в зърнената сделка, но заявява готовност да доставя зърно безплатно на бедни държави

Русия замразява участието си в зърнената сделка след днешното нападение с дронове в Севастопол срещу нейния Черноморски флот, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от агенциите.

Москва „замразява участието си в осъществяването на споразуменията за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища“, се казва в съобщение от ведомството.

Според източник на ТАСС Москва още не е уведомила Турция за своето решение.

По-рано министерството заяви, че „киевският режим“ е извършил терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Според Москва всички те са били унищожени. При нападението са получили „незначителни повреди“ руският миночистач „Иван Голубец“ и заграждения в залива Южная.

Русия – включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави до четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни. Това заяви днес аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия „Росия-24“, предаде ТАСС.

„Русия винаги е била и си остава надежден партньор“, обясни министърът. „Ако погледнем ситуацията като цяло, с оглед и на тазгодишната реколта, Руската федерация е напълно готова да замести украинското зърно и да прави доставки на приемливи цени за всички заинтересовани страни“, изтъкна той.

По-рано селскостопанското министерство на Русия съобщи, че в страната са събрани вече 147,5 милиона тона зърно. Според прогнозата на ведомството от общо 150 милиона тона, които се очаква да бъдат натрупани до края на годината, 100 милиона тона ще се падат на пшеницата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X