Пшеницата поскъпва, след като Русия излезе от пакта за износа от Украйна

Украйна, Турция и ООН се съгласиха корабите, превозващи храна от украинските пристанища, да продължат да плават в понеделник

Има съобщения, че украинските фермери ще намалят засетите площи с есенници с 30 до 40 процента, което би било важен пазарен фактор през стопанската 2022-2023 г.


Фючърсите на пшеницата скочиха, след като Русия се оттегли от споразумение за разрешаване на износа на зърно от Украйна през Черно море, сделка, смятана за критична за облекчаване на ограничените световни доставки и контролиране на глобалните разходи за храна.

Русия спря сделката в събота след удари с дронове срещу нейния военноморски флот, твърдейки без да представя доказателства, че един от дроновете може да е дошъл от кораб със зърно, който е част от Черноморската инициатива.

Пшеницата в Чикаго скочи с цели 7,7% до $8,9325 за бушел при отварянето в понеделник, преди да намали печалбата до 5,6% до 11:15 сутринта в Сингапур. Цената на царевицата се покачи с цели 2,8%, а тази на соевото масло се повиши с 3%. Поредният спад в предлагането може да допринесе за глобалната инфлация на храните и да изостри глада, ако покачването на цените се запази.

Украйна, Турция и ООН се съгласиха корабите, превозващи храна от украинските пристанища, да плават в понеделник, оспорвайки решението на Русия да се оттегли от сделката. Руските делегати са били информирани, се казва в изявление на ООН. Търговците следят внимателно каква ще бъде реакцията на Русия.

„ООН, заедно с Украйна и Турция ще продължат сделката за зърно, въпреки че Русия се оттегля“, каза Джо Дейвис, директор по продажбите на стоки в базираната в Чикаго брокерска компания Futures International LLC. Той очаква пазарът на пшеница да продължи да бъде нестабилен, тъй като търговците очакват новини от Черно море.

Споразумението, с посредничеството на ООН и Турция, беше подписано през юли и сложи край на петмесечната руска блокада на украинските пристанища, която намали световните доставки и доведе до рекордни разходи за храна. То бе разработено така че да позволи безопасното преминаване на зърно и маслодайни семена – някои от най-важните износни стоки на Украйна.

Коридорът за зърно облекчи ограничените световни доставки след отварянето му преди три месеца. Украйна е изпратила повече от 9 милиона тона зърно и други хранителни продукти, а цените на царевицата и пшеницата се отдръпнаха от върховете, наблюдавани по-рано през годината. Сделката трябва да изтече на 19 ноември, а властите в Москва вече изразиха съмнение дали ще удължат участието си.

Обикновено светът разчита на Черноморския регион за повече от една четвърт от износа на пшеница и ечемик, около една пета от товарите на царевица и по-голямата част от доставките на слънчогледово масло. Предсрочното прекратяване на сделката за зърно може също така да изложи на риск основен маршрут за износ на торове, на които фермерите разчитат за отглеждане на обилни култури.

Затегнати доставки

Към 30 октомври шест кораба, превозващи пшеница, царевица и други хранителни продукти, са започнали пътуването си, но не са влезли в коридора, казаха от ООН. Все още не е засечено движение към коридора, показват данните от проследяването на Bloomberg.

„Ще започне да липсва зърно на световния пазар от Украйна“, каза стратегът на Commonwealth Bank of Australia Тобин Гори. „Никой няма да разчита да го измъкне от страната, ако товарът вече не е на вода.“

Пазарът ще трябва да търси доставки другаде. „Няма много избор откъде може да дойдат те“, каза Гори, добавяйки, че глобалните доставки са оскъдни и големите износители Русия и Австралия работят на пълен капацитет.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X