Цените на пшеницата, соята и царевицата се възстановиха донякъде

В края на седмицата нямаше резки скокове на цените на световните борси, само търговците направиха малки технически покупки, фиксирайки печалби.

Представители на ООН заявиха, че полагат значителни усилия за износ на 20 000 тона руски торове, заседнали в европейските пристанища, и се надяват да разрешат този проблем до крайния срок за удължаване на споразумението за зърно. В същото време Русия твърди, че ООН не изпълнява частта от зърненото споразумение, която се отнася до облекчения за износа на руски торове и храни, поради което не желае да продължи работата на зърнените коридори.

Западните санкции, наложени на Руската федерация, не са насочени срещу руските храни и торове, но усложняват доставките им, като ограничават финансирането, логистиката и застраховането. Затова Руската федерация изисква облекчаване на санкциите срещу Rossilhospbank, за да може да възобнови сътрудничеството си с банките-кореспонденти.

През изминалата седмица, както и през последния месец, цените на пшеницата и царевицата паднаха, докато на соята и рапицата се повишиха в резултат на цените на петрола, но в петък цените на пшеницата се повишиха в очакване на нови баланси от USDA. По-специално, фючърсите се повишиха:

с 0,9% или $2,66/т до $311,5/т – декемврийски фючърси за мека зимна SRW пшеница в Чикаго (+1,3% за седмицата и -4,6% за месеца),
с 0,3% или $0,69/т до $268,1/т – декемврийски фючърси на царевица в Чикаго (0% за седмицата и -0,4% за месеца),
с 1,7% или 9,09 $/т до 533,3 $/т – ноемврийски фючърси на соя в Чикаго (+4,6% за седмицата и +6,2% за месеца).


В същото време цените паднаха на европейския Euronext в петък:

с €1,5/т до €339,25/т или $337,2/т – декемврийски фючърси на пшеницата (-4,3% за седмицата и -3% за месеца),
с €2,75/т до €333,5/т или $331,49/т – декемврийски фючърси на царевица (0% за седмицата и -2,2% за месеца),
но се повиши с 4,75 евро/т до 664,75 евро/т или 660,75 щ.д./т – февруарски фючърси за рапица (+4% за седмицата и +3,9% за месеца).


В актуализирания баланс на търсенето и предлагането, който USDA ще публикува на 9 ноември, вероятно ще има повишени прогнози за добива на соя и царевица в Съединените щати, както и коригирани оценки за реколтата за Аржентина, Австралия и Руската федерация, което няма да повлияе значително на крайните запаси.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X