Министър Гечев: Подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година, а с включени плащания по агроекология – 3602 лева

Министерството на земеделието ще възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския сектор и на стандартизирани технологични карти

Подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година, а за тези от тях, които получават и агроекологични плащания по Програмата за развитие на селските райони, сумата достига до 3602 лева. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който се срещна днес с протестиращи лозари, заедно със заместник-министрите Тодор Джиков, Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

В разговор с лозарите агроминистърът беше категоричен, че те ще получат в рамките на годината допълнително от предвиденото подпомагане от около 50 лева/дка – 32 лева от остатъка от държавната помощ заради руската агресия срещу Украйна и 18 лева от извънредната мярка от Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на земеделските производители за справяне отново с външнополитическите последици.

Министър Явор Гечев съобщи, че ще се възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския сектор и на стандартизирани технологични карти, които ще са актуална и обективна база за плащанията към земеделските стопани – животновъди и растениевъди. Той информира производителите, че стратегията за лозарството цели да има цялостна визия за развитието на сектора, както и той да стане устойчив и конкурентоспособен, да работи в посока маркетинг и коопериране. По предложение на представителите на бранша заседанието на работната група ще бъде следващия четвъртък, за да се започне активна работа по финализиране на документа.

Предвижда се изработването на 52 технологични карти, които ще зададат стандарт при изчисляването на разходите в земеделието – цената на труда, торове, препарати и ще гарантират пропорционално разпределение на средствата в агросектора, като окончателният вариант ще бъде съгласуван със стопаните.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X