ЕС се споразумя относно националните цели за намаляване на въглеродните емисии

Европейският съюз се споразумя за регламент, който определя национални цели за намаляване на общите емисии на въглероден диоксид до края на десетилетието във всички сектори, включително селско стопанство, сгради и транспорт, съобщава Ройтерс.
Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява 27-те членки на ЕС, се споразумяха късно вечерта във вторник за сделка по законодателството, наречено Регламент за споделяне на усилията (ESR).

Регламентът определя национални цели за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, вътрешния морски транспорт, отоплението на сградите, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците.
Тези сектори, които сега не са включени в системата за търговия с емисии на ЕС, генерират около 60% от емисиите на парникови газове в ЕС, посочва Ройтерс.

Предвиденият закон трябва да ги намали с 40% спрямо нивата от 2005 г.

Законът е част от общия план на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

ESR има за цел да гарантира, че всички членове на ЕС допринасят за целта по справедлив начин. Така по-богатите страни като Дания, Финландия, Германия, Люксембург и Швеция трябва да направят съкращения на вредните емисии с 50%, докато за България целта е 10%, посочва Ройтерс, цитирана от БНР.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X