Млада френска фермерка върти с твърда ръка стопанството

Заради любовта си Мари Пелтие сменя и града, и професията си, за да отглежда 90 крави Монбелиард в селце край Атлантика

Мила Иванова

Департаментът Сен Маритим (Приморска Сена) в Нормандия е разположен в един от най-живописните райони на Франция, известен с Алабастровия бряг с надвисналите причудливи скали над Атлантика, с плодородната долина на Сена до устието й край Ламанша, на която отглеждат зърнени култури, текстилен лен (областта е световен производител на тази култура), цвекло и рапица. Тук е силно развито млечното и месодайното животновъдство.

2. montbeliarde

В Сен Маритим, в селцето Пети-Ко, в ландшафт с надвиснали скали, плажна ивица, горичка и ливади, се намира стопанството на младата фермерка Мари Пелтие и житейския й партньор и съдружник Гислен Леру. Gaec de la Côte, както се нарича стопанството, в превод означава Крайбрежна ферма от типаGaec (Земеделско сдружение за обща експлоатация – френска кооперативна форма, която може да включва максимум 10 души – б. а.). Мари и Гислен отглеждат стадо от 90 крави Монбелиард, със среден дневен млеконадой от крава 28 литра. От 4 години фермерите са генотипирали юниците и са съсредоточили селекцията си към млечната продуктивност и дълголетието на животните.

Крайбрежната ферма (Gaec de la Côte) в числа:

3 съдружници и 1 наемен работник, всеки със специализацията си
– Мари със стадото
– Гислен с реколтата на полето и доенето
– 3-тият съдружник и работникът се занимават с отглеждането на културите
2500 дка полезна селскостопанска площ
90 млечни крави и потомството им
28 кг мляко от крава
Средни стойности на масленост и протеини: 4,3/3,3%
180 000 клетки

Смяна на професията

30-годишната Мари Пелтие не произхожда от потомствена селска фамилия, но управлява с твърда ръка стадото, което й е поверил Гислен. „Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще стана фермерка, нямаше да му повярвам“ – обяснява Мари, която по онова време е била студентка с общообразователна специалност. Но пък откривайки любовта в лицето на Гислен, тя попада във фамилното му стопанство в комуната Пети-Ко. Тогава младата жена сменя специалността си и завършва курсове за управление на животновъдно стопанство. С този професионален сертификат тя вече има право да наследи свекъра си, който се пенсионера през 2016 г.

Голямата слабост на младата фермерка е породата Монбелиард „При Монбелиард селекцията е все повече с уклон към млякото и това ни устройва. При избора на бикове търсим микс между мляко и добро виме. И чак тогава идва ред на темперамента: обикновено се придържаме към индекс +100. И тъй като действаме в тази насока, месото не е най-важният ни приоритет“ – споделят фермерите. И това се отразява върху продажбите на животните. „Мъжките телета напускат стопанството ни на 15-ия ден със средна продажна цена 150 евро. Реформираните животни достигат обикновено 380 кг живо тегло, без никакво угояване.“ Най-важна за нас е стойността на млякото: близо 30 евро/1000л (масленост/протеини: 43/33)“ – допълва семейната двойка.

3. logettes

И двамата фермери са преминали специализирани курсове, за да усвоят възпроизводството на стадото. „Гислен се занимава с осеменяването – разказва Мари. – Използваме сексирана сперма за юниците и за няколко от моите предпочитани крави. Останалите животни се заплождат конвенционално, понякога и с бик. Средно използваме 1,8 паета за крава и 1, 6 за юница. Освен това за нашия възпроизводителен план ползваме и услугите на Jura Bétail.

(Френското кооперативно обединение Jura Bétail е създадено преди 70 години. То обхваща 1000 животновъди от департамента Юра, които поверяват на специалистите на кооперативното предприятие Jura Bétail изкуственото осеменяване на техните юници и крави и селекцията на породата Монбелиард. Фермери от други департаменти редовно се снабдяват със спермата на разплодни бикове от породата Монбелиард за нуждите на стадото си – б.а.) Животновъдите могат да си изтеглят безплатно от сайта и специализирания наръчник за естествено и изкуствено осеменяване за начинаещи и напреднали.

Групови отелвания

Отелванията в „Крайбрежната ферма“ са групирани от юни до декември. „Така най-спокойният ми период е от март до началото на лятото, в продължение на два-три месеца. Тогава към 18.30 ч приключвам с доенето и мога да се посветя на децата ми – разказва Мари. – Разгонванията се проявяват от месец август и през септември пристъпваме към заплождане. Еструсът е твърде очевиден, дори нямаме нужда от специални съоръжения.“ Младата фермерка изтъква още едно предимство: „През лятото, когато Гислен е погълнат изцяло с жътвата, аз имам много пресушени крави, тоест, по-малко животни за доене.“

4. veaux nurserie

Тъй като всички юници в стадото са генотипирани, това помага на фермерите да селекционират по-добре животните. „Подобрихме качеството на млякото, както и на виметата. И това веднага се отрази на продажбите на стопанството ни: тази години още 15 млади юници тръгнаха към други стопанства.“

Нов полъх в стопанството

Мари Пелтие, която вече притежава нужната експертиза за селскостопанска дейност, предприема и някои промени в практиката по отглеждането на животните. „Така например аз престанах да давам силаж на телетата. Сега техните дажби включват суха слама плюс концентрати – казва стопанката, която следи непрекъснато здравния статус на животните. – Научих се да разбирам какво им на кравите и да полагам целенасочени грижи за тях, включително и за мъжките екземпляри.“ На животните са направени антибиограми, а самата фермерка е изпробвала различни схеми за лекуване и обгрижване на животните. „След като преустроихме „детската градина“ за телетата, днес нямам проблем с нито едно теленце“ – хвали се Мари. : Тя си е поставила и други амбициозни цели – да увеличи лактациите и дълголетието на кравите. „Сега те имат средно четири лактации, но аз искам да получа повече. Затова трябва да се обръща повече внимание на вимето и на копитата.“

И накрая Мари Пелтие има още една мечта, която е в проект: да премине към свободно отглеждане на кравите в обора и да го застеле със сламена постелка. „Преди да се нанеса тук, стадото е имало сламена площадка, но Гислен и баща му са избрали боксове за лежане в новия обор. Ако мога да се върна назад, щях да наложа вето: предпочитам да намаля броя на кравите, но да разстеля сламената постелка за повече комфорт и за по-малко проблеми с копитата на кравите. Но задачата не е спешна“ – успокоява се младата фермерка.

Монбелиард: комбинирана порода с уклон към мляко

Ценни качества: висока резистентност към маститни заболявания, дълголетие – средно 5-7 лактации, леки раждания, много здрава конституция, здрави крайници и копита. Много добри месодайни качества: кравите са с живо тегло от 650 до 750 кг, отлични вкусови качества на месото и липса на мазнини. Средният дневен прираст при  угояване е 1300  грама. Монбелиард проявява отлична адаптивност към разнообразни климатични и фуражни условия. Млякото е с високо съдържание на казеин, фракции ВВ, АВ, АА, което дава висок рандеман при производство на сирена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X