Заместник-министър Джиков: Стратегията за розопроизводството и розопреработването трябва да бъде основа за развитието на сектора

Важно е да изградим Стратегия за розопроизводството и розопреработването, която бъде основа за развитието на сектора. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на работна среща с представители на бранша. Той допълни, че трябва да се положат усилия за осигуряване на устойчиво земеделие без значение дали секторът е продоволствен.

„Българската роза е емблема за страната ни. Държавническата позиция е не какво се произвежда, а какви доходи се осигуряват на населението, особено в тежките райони каквито са планинските и полупланинските“, категоричен бе заместник-министърът. Тодор Джиков каза още, че е важно в най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза. До края на следващата седмица представителите на бранша могат да изпращат писмени предложения и бележки по Стратегията и Закона.

Двете страни се обединиха около мнението, че трябва да се работи и в посока за навлизане на нови пазари чрез участия в международни изложения. „По този начин секторът ще подобри конкурентоспособността си“, добави заместник-министър Джиков.

В срещата участва и заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, който представи пред бранша как може да се администрира работата на сезонните работници. Той разясни възможността за наемане на работна ръка чрез подписване на групов или екипен договор.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X