Представиха План Маршал за млечната промишленост на Украйна

Водещи аграрни асоциации, украински и германски земеделци, експерти от индустрията се събраха в Хановер на кръгла маса „Планът Маршал за селскостопанския сектор на Украйна“, която беше организирана от Всеукраинския аграрен съвет, Асоциацията на млекопроизводителите в Украйна и благотворителния фонд SaveUA .

За победата на Украйна приоритетните инвестиции трябва да бъдат насочени към селскостопанския сектор.

Андрий Дикун, ръководител на Всеукраинския аграрен съвет и основател на благотворителния фонд SaveUA, отбеляза: „В сравнение със страните от ЕС, в които селскостопанският сектор представлява средно 1% от БВП, селскостопанският сектор на Украйна преди войната представляваше повече от 17% от БВП и донесе на страната повече от 40% от валутните приходи. Заради войната експортният потенциал не работи с пълен капацитет. Трябва да започнем да произвеждаме повече продукти с добавена стойност и да се фокусираме върху развитието на преработката.

Това вече е определено в споразумение между земеделската общност и украинското правителство. Убедихме управляващите, че селскостопанският сектор е един от приоритетите, защото е в състояние да подпомогне икономиката на страната и да осигури работни места“.

Имайки предвид текущите загуби и перспективите на селскостопанския сектор, инвестициите за възстановяване ще възлязат на десетки милиарди долари.

„Общите загуби на селскостопанския сектор възлизат на почти 40 млрд. долара, от които 6,6 млрд. долара са преки. Загубите при земеделската техника са на стойност 2,8 млрд. долара, при производствените мощности са над 1,5 млрд. долара,при  животновъдните комплекси са за над 1,5 млрд. долара. А при градини и трайни насаждения – за още почти 4,4 милиарда долара. Това е ситуацията, в която живеем сега. Освен това селскостопанският сектор има косвени загуби от над 35 милиарда долара, това е пропусната печалба: фермерите не са прибрали реколтата и не са засяли нова реколта, загубени приходи от продажбата на продукти и т.н.“, каза Хана Лавренюк, генерален директор на Асоциацията на млекопроизводителите.

Украинското земеделие трябва да се възстановява поетапно, убедени са в земеделските асоциации. Всеукраинският аграрен съвет и Асоциацията на млекопроизводителите предложиха своята визия за плана Маршал за възстановяване на украинската млечна индустрия, който се състои от три етапа.

Според зам.-председателя на Асоциацията на млекопроизводителите Любомир Дикун 

ПЪРВИЯТ ЕТАП се осъществява по време на активната фаза на войната. За това е необходима спешна подкрепа на украинските производители. По-специално благотворителна финансова помощ на предприятия от окупираните територии, които са загубили добитъка си в резултат на военни действия, за закупуване на животни за разплод и финансова помощ за ремонт на повредени обекти и унищожено оборудване.Изключително важно е осигуряването на земеделските предприятия с генератори за непрекъсната работа, ветеринарни препарати, ваксини, премикси, фуражни добавки и хигиенни продукти за животните и др.

ВТОРИЯТ ЕТАП на плана Маршал включва проекти за техническа подкрепа: реконструкция на ферми, разминиране на земеделски земи, закупуване на говеда за разплод и предоставяне на сервизни услуги на земеделските предприятия.

ТРЕТИЯТ ЕТАП пряко ще оформи млечната индустрия на Украйна. Големи усилия и инвестиции ще бъдат насочени към развитието на преработката, кооперирането и изграждането на учебно-научни и учебни селскостопански институции.

„Вече имаме нова стратегия за бъдещи инвестиции. Заедно с международни партньори трябва да създадем и развием кооперативни млекопреработвателни предприятия, кооперативни кланици, да изградим генетични центрове, образователни и изследователски ферми и да създадем фабрики за оборудване за напояване. Не по-малко важно е да се подготвят специалисти и да се насърчават младите хора да работят в земеделския сектор. За това е необходимо да се създаде и изгради Украински аграрен университет“, – обобщи Андрий Дикун и подчерта, че въпреки войната Украйна остава привлекателна за чуждестранните инвеститори – нашето правителство вече има повече от 250 заявления от потенциални инвеститори, повечето от които искат да инвестират в селскостопанския сектор на Украйна.

В същото време Всеукраинският аграрен съвет, Асоциацията на млекопроизводителите, Асоциацията „Свиневъди на Украйна“ и благотворителният фонд SaveUA изпълняват няколко проекта за подпомагане на селскостопански предприятия, пострадали от военни действия, заедно с международни партньори : FAO, USAID, швейцарското правителство и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X