Решения за намаляване на употребата на антибиотици и антимикробна резистентност

Въпреки глобалните забрани за използване на антибиотици във фуражите, антимикробната резистентност все още е проблем в световен мащаб

Използването на MRF в диети за домашни птици може да намали нуждата от антибиотици и да подобри чувствителността на бактериите, резистентни към антибиотици.
Антибиотиците са вид антимикробен продукт, използван за лечение или предотвратяване на бактериална инфекция при хора и животни. Те инхибират растежа на бактериите или ги убиват, като спират инфекцията и разпространението на бактериите. Смята се обаче, че прекомерната употреба и злоупотребата с антимикробни средства в здравеопазването на хората и селскостопанската индустрия са основен двигател зад развитието на антимикробна резистентност на бактериите. Дефиницията на Световната здравна организация (СЗО) за антимикробна резистентност е „когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите се променят с течение на времето и вече не реагират на лекарства, което прави инфекциите по-трудни за лечение и увеличава рискът от разпространение на болести, тежко заболяване и смърт“.
Антимикробната резистентност се счита за значителна заплаха за общественото здраве в целия свят. Изчислено е, че в европейския регион на СЗО бактериите, устойчиви на антибиотици, причиняват повече от 670 000 инфекции и пряко водят до приблизително 33 000 смъртни случая всяка година. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщи през 2019 г., че повече от 2,8 милиона души в Съединените щати се разболяват от устойчиви на антибиотици инфекции всяка година и повече от 35 000 души са починали в резултат на това. Тежестта върху икономиките и здравните системи е значителна, тъй като антимикробната резистентност причинява удължен болничен престой и по-скъпи и интензивни грижи, което засяга не само производителността на пациентите, но и тази на хората, които се грижат за тях.
Поради увеличаването на глобалното търсене на животински протеин, земеделието е станало по-интензивно. Това доведе до повишен стрес върху животните и увеличаване на употребата на антибиотици за подпомагане на тяхната ефективност. Използването на антибиотици в животновъдството допринася за появата на антимикробна резистентност при бактериите, което може да има значително отражение върху човешкото здраве. Това е така, защото устойчивите на антимикробни средства бактерии в добитъка могат да се предават на хората чрез директен контакт, околната среда и хранителните продукти.
Забраните за антибиотици не са достатъчни
Нарастващата осведоменост и натиск относно антимикробната резистентност и ефектите от използването на антибиотици в храните за животни накара много страни да забранят използването на антибиотични стимулатори на растежа в храните за животни, като първата беше Швеция през 1986 г. Тези забрани обаче не са достатъчни, за да спрат повишена поява на антимикробна резистентност. Скорошно проучване, разглеждащо продажбите на антимикробни средства за пилета, говеда и свине, прогнозира, че продажбите ще достигнат 106 680 тона до 2030 г. от 94 802 тона през 2017 г. в 41 страни. В много страни употребата на рутинни антибиотици при животни не е ограничена. Например руските фермери могат да използват антибиотици в храните за животни практически неограничено, стига нивата на антибиотични остатъци в крайния продукт да са под разрешените нива.
Все повече страни по света обаче затягат ограниченията си. През септември 2021 г. Русия заяви, че възнамерява да засили контрола върху употребата на антибиотици в храните за животни. Добавянето на антибиотици и продажбата на фуражи, съдържащи антибиотици, ще бъдат забранени, ако законопроектът бъде одобрен, с изключение на фермери с рецепта от ветеринарен лекар или лиценз.
Нужда от алтернатива за поддържане на чревното здраве
Субтерапевтичните антибиотици се използват в храните за животни за справяне със здравословните проблеми на червата и насърчаване на растежа за увеличаване на производството. Субтерапевтичните антибиотици увеличават скоростта на растеж, подобряват коефициента на конверсия на фуража и намаляват смъртността при домашните птици. Следователно, за да се подпомогне преминаването към производство без антибиотици, е необходим алтернативен начин за поддържане на чревното здраве на птицата, за да се поддържа растежа й. Оптималното здраве на червата може да бъде постигнато чрез поддържане на разнообразието и баланса на чревния микробиом чрез добавки за здраве на червата.
MRF в диетите за домашни птици
Тъй като субтерапевтичните антибиотици бяха забранени в много страни, манан-олигозахаридите от Saccharomyces cerevisiae се използват все по-често във фуражите за домашни птици поради способността им да свързват патогени, да намаляват колонизацията в червата и да поддържат здравето и продуктивността на птицата. По-нататъшното усъвършенстване на манан-олигозахаридите доведе до получаване на богати на манан фракции с подобрени ползи. Actigen е уникален биоактивен продукт от второ поколение богата на манан фракция (MRF), получен от Saccharomyces cerevisiae.
Богатите на манан фракции (MRF) са изследвани за способността им да насърчават разнообразието на микробиотата и могат да променят цялостния състав на бактериалната общност. Демонстрирани са последователни промени в бактериалната общност на бройлери в отговор на добавянето на MRF, а MRF в диетите за домашни птици може да доведе до промяна в микробиотата, като Firmicutes намалява и се заменя с нарастващ брой Bacteroidetes.
Ефект на MRF върху антимикробната резистентност
Картата на resistancebank.org на антимикробната резистентност показва, че има много области с високи нива на антимикробна резистентност, така че е необходимо да се намерят начини за намаляване на резистентността и увеличаване на бактериалната чувствителност към антибиотици.
Установено е, че резистентните организми могат да станат по-чувствителни към антибиотици, когато са в присъствието на MRF. Изследователите откриха, че E. coli и плазмидите, носещи Salmonella, които придават антибиотична резистентност, нарастват по-малко в присъствието на MRF. Те също така установиха, че когато антибиотиците се използват в присъствието на MRF, те имат по-голям ефект върху резистентния организъм, което означава, че когато трябва да се прилагат антибиотици, използването им заедно с MRF може да означава, че може да се използва по-ниска доза. Тази по-добра ефективност на антибиотика, използван с MRF, може да доведе до намаляване на нивото на резистентни към антибиотици организми при птиците и в околната среда, както и до развитието на разнообразен и балансиран микробиом, предотвратявайки цикъл на употреба на антибиотици.
По-нататъшната работа продължи, за да покаже, че MRF може да модулира базалното клетъчно дишане на бактериите, което води до промени в бактериалния метаболизъм и влияе върху чувствителността на резистентните бактерии към антибиотици. Метаболизмът и растежът на резистентни E. coli се променят, когато се отглеждат в присъствието на MRF, което води до повишена чувствителност към антибиотици.
Увеличаването на нашето разбиране за това как MRF може да се използва за разработване на нови програми за домашни птици за намаляване на употребата на антибиотици и антимикробна резистентност е от решаващо значение, тъй като намирането на нови класове антибиотици е особено трудно. Броят на откритите антимикробни агенти е в рязък спад от 90-те години на миналия век. Основният двигател за развитието на антимикробна резистентност при бактериите е прекомерната употреба и злоупотребата с антимикробни средства. Ето защо, ако можем да подкрепим здравето на червата на птиците чрез контрол на патогените и микробиомно разнообразие, за да намалим нуждата от антибиотици с MRF и да подобрим чувствителността на бактериите, устойчиви на антибиотици, можем да помогнем в борбата срещу антимикробната резистентност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X