Европейската комисия ще вземе решението си за глифозата до 15 декември 2022 г

Кои страни бяха „за“ глифозата, кои „против“

Две гласувания на страните членки на ЕС по въпроса за удължаване на разрешението за хербицида глифозат не дадоха ясен отговор, така че Европейската комисия ще реши дали да удължи или не разрешението за употреба на това активно вещество.

Повторното гласуване на държавите-членки на ЕС, проведено на 15 ноември в Постоянния комитет по растенията, животните, храните за хората и животните (SCOPAFF), не даде окончателни резултати, което наложи решението на Европейската комисия да се базира на свои собствени заключения.

Второто гласуване сред представителите на страните членки на ЕС беше свикано, тъй като на първото от 14 октомври не се стигна до единодушно становище дали да се поднови или не разрешението за глифозат. Европейската комисия предложи удължаване на съществуващото одобрение с една година.

И на второто заседание обаче не се стигна до необходимото мнозинство.

Въздържали се: Словения, Германия и Франция (34,11% от населението на ЕС).

Против: Хърватия, Малта и Люксембург (1,16% от населението на ЕС).

За: останалите държави-членки (64,73% от населението на ЕС).

С оглед на резултатите от гласуването, Комисията сега има правно задължение да реши до 15 декември 2022 г. (срокът на валидност в ЕС за глифозат),  дали да поднови или не разрешението за употреба на това активно вещество. EFSA ( Европейски орган за безопасност на храните) ) няма да публикува окончателното си решение през следващата година.Заключенията от партньорската проверка ще бъдат налични през юли 2023 г. Въз основа на широк преглед на наличните научни доказателства, изследователите смятат, че класифицирането на глифозат като канцероген е неоснователно, дори ако еколозите твърдят обратното.

Като общо правило Европейската комисия назначава докладчици от държавите-членки с консенсус (т.е. със съгласието на съответната държава-членка) и за всяко вещество се определят една държава-докладчик и една държава-членка съдокладчик.

В случая с глифозата, поради очаквания много голям размер на досието на заявлението и свързаното с това голямо натоварване, нито една държава-членка не пожела доброволно да стане държава-членка докладчик или съдокладчик. След обсъждане с държавите-членки групата на ЕС се съгласи да действа съвместно като докладчик.

Понастоящем глифозатът е одобрен в Европейския съюз до 15 декември 2022 г. Следователно глифозатът може да се използва като активна съставка в продукти за растителна защита (ПРЗ) до тази дата, при условие че всяко ПРЗ е одобрено от националните органи след оценка на безопасността му.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X