Преминаването към биологично земеделие може да увеличи цените на храните и да намали печалбите на фермите

Целта на политиката на Европейския съюз за увеличаване на биологичното земеделие до 30 процента от цялата селскостопанска продукция до 2030 г. – значително разширяване в сравнение с това, което ЕС е днес – се очаква също да бъде разгледана от губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм за бюджета за земеделие на щата през следващата година. Нов икономически анализ обаче казва, че подобен план би увеличил драматично цената на храната за много потребители и би застрашил платежоспособността на биологичните ферми.

Проучването, озаглавено Икономически съображения за концептуални цели на политиката за биологични продукти, е направено от Калифорнийци за интелигентна политика за пестициди – коалиция от фермери и фирми, които разчитат на фермерите, фокусирани върху обучението на политиците за ползите от съвременните научни земеделски инструменти. То е проведено от името на California Bountiful Foundation, научно-изследователското подразделение  на California Farm Bureau.

Понастоящем Калифорния има около 7,35 милиона акра напоявани обработваеми площи, от които 460 000 акра – или 6 процента – са сертифицирани като биологични и не всички от тях се обработват всяка година.

Предварителен анализ на ERA Economics, базирана в Дейвис консултантска компания, специализирана в икономиката на селското стопанство и водните ресурси в Калифорния, се фокусира върху потенциалните предизвикателства при прилагането на стандартите на ЕС към една калифорнийска култура: домати. Щатът произвежда 95 процента от преработените домати в Америка, а общата годишна реколта от домати се оценява на 1,2 милиарда долара.

Само 5 процента от 228 000 акра обработваеми площи с домати в Калифорния в момента са необходими, за да се отговори на потребителското търсене на биологични продукти. Проучването установи, че достигането на 30 процента биологично производство до 2030 г. ще доведе до значителни смущения на пазара. Смята се, че изходната цена на конвенционалните домати ще се повиши с повече от 11 процента. И което е важно, цената на биологичните домати е изчислена да падне с 28 процента на ниво ферма – потенциално поставяйки пазарната цена под себестойността на производството.

Това може да означава, че биологичните фермери ще бъдат принудени да спрат производството, да продават или да отглеждат нещо друго – резултат, който потенциално може да срине пазара на биологични продукти и в крайна сметка да повиши потребителските цени. Налагането на увеличаване на биологичните площи без ясна връзка с потребителското търсене може да доведе до смущения на пазара, които биха навредили както на фермерите, служителите във фермите, така и на потребителите, отбелязва проучването.

Всяко първоначално понижаване на цената на биологичните продукти ще бъде от полза най-вече за по-богатите потребители, които купуват биологично отгледани продукти, като клиентите с по-ниски доходи плащат повече за традиционно отглеждани продукти. Всички производители на домати, органични или не, биха могли да видят намалени печалби, според анализа.

Проучването съвпада с други опасения, повдигнати относно биологичното производство от независими изследователи от трети страни, включително, че въпреки силното обществено възприятие, че биологичното земеделие дава по-добри екологични резултати, данните показват, че конвенционалното земеделие често се представя по-добре по отношение на мерките за опазване на околната среда, включително използване на земята,  газови емисии и замърсяване на водните тела.

Констатациите на ERA Economics включват следното:

Увеличаването на биологичните площи за преработка на домати от средно 4 процента до 30 процента би представлявало пет- до шесткратно увеличение на сегашните площи. Производителите и преработвателите на домати, интервюирани за анализа, потвърдиха данните от индустрията относно ограниченото желание на потребителите да купуват биологични продукти от домати.

Производителите на домати могат да се специализират в биологични, конвенционални или и в двете, в зависимост от изискванията и условията на пазара. Налагането на специфичен метод на отглеждане  може значително да повлияе на способността на фермерите да поддържат своята дейност устойчива, както финансово, така и когато се сблъскват с други предизвикателства, като изменението на климата, вредителите и болестите.

Както конвенционалните, така и биологичните фермери, които преработват домати, са изправени пред рискове от икономически загуби.

Традиционните производители, с вероятно намалени площи, биха могли да имат 17 процента потенциален спад в очакваните приходи.

Биологичното производство представлява по-голям риск от провал на реколтата, по-високи производствени разходи и по-ниски добиви. В резултат на това биологичните фермери вероятно ще имат по-малко стабилност. Те са изправени пред потенциални повишени разходи от 36 процента от очакваната нетна възвръщаемост, което прави потенциално нерентабилно отглеждането на биологични домати.

Изненадващо е, че щат в САЩ ще се стреми да следва ЕС по отношение на селскостопанската политика. Опитът на Европа не е особено стабилен, се казва в изследването. В  скорошен пример плановете на ЕС да приеме стратегията „От фермата до вилицата“, която включва използването на по-малко продукти за растителна защита и торове, заедно със значителен преход към биологично производство, бяха широко критикувани поради вероятността от много по-ниско производство на храни в целия свят. Както и щети върху амазонските джунгли, които ще поемат тежестта на търсенето на нови земеделски земи (и по-големи въглеродни емисии), за да компенсират липсата на продукция на европейска земя.

„Земеделието работи, когато сме в състояние да отглеждаме това, което потребителят действително иска, а не това, което налага правителството. Потребителите в Калифорния вече се борят да си позволят по-високите цени за храна в сравнение с други щати поради правителствени мандати и този тип предложения само влошават нещата“, каза Джейми Йохансон, президент на California Farm Bureau. „Когато правителството увеличи цената на храната, това действа като регресивен данък, който удря най-тежко семействата с по-ниски и средни доходи. В крайна сметка правителството трябва да остави органичните пазари да растат по органичен начин.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X