Заместник-министър Джиков: Държавата трябва да подпомага участието на производителите в международни изложения

Държавата трябва да подпомага участието на земеделските производители в международни изложения, защото много от тях нямат възможност да отделят нужния ресурс, за да популяризират продуктите си. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на работна среща с биопроизводители и преработватели по повод първото участие на страната ни в специализираните форуми за биохрани и биокозметика – „Биофах“ и „Виване“ в Германия. Според него подкрепата в маркетингово отношение е необходима и това е правилният подход, който ще даде добра възможност на българските биопроизводители и преработватели да представят продукцията си.

„Желанието ни е да развиваме биологичното производство и сме си поставили амбициозни цели до 2030 година 10% от площите у нас да бъдат заети с биологично отглеждане“, посочи Тодор Джиков. Той информира, че вече е започнала подготовката за участие в изложенията „Биофах“ и „Виване“, като към организаторите са изпратени заявки за национални щандове. И уточни, че за да се включи страната ни във форумите е нужно и одобрение от Министерския съвет, както и процедура по Закона за обществените поръчки за изграждането на щандовете.

Аграрният заместник-министър коментира, че се надява в диалог с бизнеса да бъде подготвено първото представяне на страната ни в изложенията и то да е максимално успешно. Участниците в срещата решиха да инициират работна група, която да обсъди представителността на бранша в тези изложения и да предложи на администрацията как да бъдат включени отделните подсектори. Според тях е важно България да се покаже като бранд на тези събития. Националното участие ще допринесе за утвърждаването на родните производители, както и на качеството на българските продукти. Те считат още, че така ще се повиши разпознаваемостта им и ще се отворят възможности за достигане до нови пазари.

Друга дискутирана тема бе възможността за подписване на меморандум за включване на България и във форума Биофах Азия. „Целта ни е да покажем какво решение сме взели заедно с бизнеса, ние ще оставим следа какво се е случило, след това производителите могат да търсят отговорност дали ще се осъществи“, допълни заместник-министър Джиков. Той подчерта, че дейности в посока достъп до Азиатските пазари е от ключово значение, защото там последиците от икономическата криза са по-слабо осезаеми. По думите му тази необходимост се подкрепя и от факта, че в последните две години потреблението на биопродукти в Германия се е свило с 35%.

В национален план до 2030 г. е предвидено всяка година страната ни да участва в Биофах Нюрнберг и Биофах Азия, както и в още едно европейско изложение. Министерството на земеделието планира и съответния бюджет за представянето на тези събития за следващата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X