Фитосанитарни грижи за дръвчетата през ноември

Независимо, че дръвчетата в овощната градина постепенно встъпват в покой, не означава, че и грижите по тях са свършили.

През ноември все още има достатъчно подходящи дни, през които можем да извършим някои оздравителни мероприятия, с което да подготвим дръвчетата за следващия сезон.

Освен задължителните обработки на почвата и зимните пръскания има и редица по-дребни и лесни неща, които често се пропускат от стопаните, а в същото време са много важни.

– Листопадът на дърветата е към своя край. Голяма част от болестите, които нападат овошките, зимуват в окапалите листа. Ако нямаме възможност да заорем дълбоко в почвата тези листа, за да намалим инфекциозния фон за следващата година, тогава трябва да ги съберем с гребло и да ги изгорим. По този начин унищожаваме причинителите на струпясването по ябълки и круши, бялата ръжда по череша и вишня, антракнозата и бактериозата по ореха, червените листни петна по сливата и др.

– Не по-малко важно е да съберем и всички останали и мумифицирали плодове по дървото, както и тези, които са опадали под него. Тези плодове също се унищожават, защото при някои болести и неприятели те са единственият източник на зараза за следващата година, като например загиването на завръзите по дюлята, кафявото гниене, бадемовият семеяд и др.

– Напуканата кора на по-старите дървета служи за укриване на зимуващите стадии на голяма част от неприятелите по овошките, като плодови червеи, бълхи, въшки, молци и пъпкопробивачи. Затова преди варосването с 20% варна каша е необходимо кората да се остърже с остър нож и да се изгори.

– След листопада по короната на дърветата ясно се виждат гъсеничните гнезда и яйчните пръстенчета и купчинки от различни неприятли, като бялата овощна пеперуда, пръстенотворката, златозадката и др. Тези гнезда трябва да се изрежат и изгорят.

– След листопада добре личат нападнатите от болести леторасти с брашнеста мана по ябълка и праскова, съчмянка и кафяво гниене по костилковите – череши, вишни, сливи, бадем и други. Така че фитосантарната резитба на болни и счупени клони няма да е излишна, а тъкмо обратното – ще намали заразата и ще улесни същинската резитба.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X