20 години НИК води прогреса на полето

Компанията отпразнува рождения си ден с почти 700 гости и с най-голямата благотворителна кампания в сектор земеделие

Ася Василева
За един бизнес 20 години са една сериозна възраст, на която вече е доказал, че е стабилен и устойчив. 20 години навърши фирма НИК, която отбеляза с грандиозно благотворително събитие годишнината си. Едва ли трябва да обясняваме кои са НИК. Няма нито един български земеделец, който да не ги познава, а повечето работят с поне една от услугите или машините, които компанията предлага на българския пазар. Несъмнено, едно голямо и сериозно постижение. НИК стана първопроходец на пазара на прецизното земеделие в България. Да си първопроходец е трудно и отговорно. Проправяш пътя на всички, които идват след теб. 20 години са повод да се поздравиш, че си постигнал много.

Коктейл преди официалната част на събитието
Gipsy Kings на сцената на НИК

А на двайстата си година НИК обяви новия си слоган – Grow forward (Растем напред), което определено не предполага, че компанията ще се задоволи с постигнатото дотук. И точно в духа на една иновативна компания пое ново предизвикателство, тогава, когато другите се уплашиха от трудните времена. Нещо, което различава лидерите от всички останали.

Дрон шоу в небето над София Тех Парк

Преди съвсем малко повече от 20 години Иво Куманов основава НИК, докато е още студент, откривайки възможности за дигитализиране и подобряване на редица процеси в българското земеделие. 20 години в бизнеса са солидна възраст, но създателите на компанията – Иво и Калоян Куманови са млади хора. Тяхното мислене е в духа на новото време и новите лидери и бизнеси в земеделието – смес от нови технологии, наука и практика на полето. Нещо много важно за всеки. Защото няма нужда позеленяването, например, да е трудно, когато може да е лесно и рентабилно за земеделците.

Росен Плевненлиев и Иво Куманов

“НИК е компания, която стартира с 300 лв бюджет през 2002 г. от Иво, а днес оперираме с малко повече бюджет, присъстваме в над 10 държави на 2 континента и имаме екип от над 280 човека. Екип, който мечтае и успява да сбъдва мечтите заедно,” – разказа Калоян Куманов
За този период едни от най-запомнящите се постижения на компанията са дигитализирането на границите на имотите, анонсирането на първия автопилот (днес няколко хиляди трактори се движат сами), първата платформа за сателитен мониторинг на посевите, разработена в Източна Европа и много, много други, за които всеки един от вас би се сетил.

Вежди Рашидов и Иво Куманов

“Нещо, което искаме да запазим и през следващите години, е че не искаме бизнесът ни да става само числа, а да създава щастие и да подобрява средата около нас, да има отпечатък върху средата в земеделието” – сподели Иво Куманов.
Днес компанията е лидер не само в сферата на прецизното земеделие, но и в предоставянето на комплексни решения, помагащи на земеделците да водят прогреса в земеделието.
„В НИК имаме мечта да развиваме по-технологичен, по-интересен и по-успешен сектор земеделие“, каза нейният основател Иво Куманов.
Рожденият ден на компанията се състоя на 25.10.2022 в знаковата зала Джон Атанасов в присъствието над 600 души – официални гости, партньори, клиенти, приятели и служители на НИК.
Компанията отбеляза 20 години с гости от 19 страни под музиката на любимците на много фермери Gipsy Kings, младата българска изпълнителка Дара и незабравимо дрон шоу. Настроението и изненадите бяха очаквани, но неочакваното бе каузата, която Иво и Калоян Куманови са решили да подкрепят, и на която бе посветен юбилея.

“Доброто не трябва да се прави тайно и именно затова всеки може да види кой и колко е дарил в нашата кампания. Защо избрахме каузата на Капачки за Бъдеще? Познаваме Лазар от доста години, познаваме неговата мисия и резултати, които е постигнал. Той самият е променил много и ще ни помогне да направим нещо, което ще остане за дълго и ще спаси животи.” – сподели Калоян Куманов по повод кампанията, която НИК подкрепя със своя рожден ден.
Събитието бе уважено и от знакови български политици – Вежди Рашидов и Росен Плевнелиев.
Заедно с клиенти, партньори и екип НИК успя да събере над 100 000 лв за закупуване на детска неонатална линейка.
“За нас е важно да се движим в правилната посока дори и ако това не винаги означава да следваме стереотипите. И също така е важно да развиваме хората в компанията и да инвестираме в средата. Това е една от причините да организираме най-голямото до момента благотворително събитие в сектор земеделие.” – сподели Калоян Куманов по повод кампанията, която НИК подкрепя със своя рожден ден.
GROW FORWARD – Вчера, днес и утре водим прогреса на полето.
“Заедно с вас водим прогреса на полето – това го правим вече 20 години. Растем напред – ние като индивиди, екип и общност. Растежът винаги е бил важна част от ДНК-то на НИК и ако трябва да го опишем с 2 думи, то те биха били: GROW FORWARD. Използвам този тържествен момента да обявя, че това е нашият нов слоган. – сподели Иво Куманов от сцената.

“А каква е нашата мечта за бъдещето? – заедно да направим един по-автоматизиран, по-вълнуващ и успешен земеделски сектор.”
Двадесетият рожден ден на фирма НИК ни показа отново, че когато имаш визия за бъдещето, то каквото и да се случва, няма как да внедряваме иновации, ако таим в себе си предразсъдаци. Всеки ден гледаме на света, все едно го виждаме за първи път и се опитваме да го направим по-добро място. Така, както правят в НИК.
Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите:
Всяка крачка, направена за развитие и просперитет е вдъхновение. Всяко предизвикателство, което приемаме и преодоляваме, е признак на опит за усъвършенстване. Всяка цел, която си поставяме, е желание за развитие. Когато един малък бизнес стартира, в основата му е една мечта.
Когато тази мечта даде възможност на друг малък бизнес да израсне и се усъвършенства е благо. Когато си допринесъл за сбъдването на много малки мечти и си направил от тях успешен бизнес модел, то ти си успял!

Честит рожден ден, на целия екип на НИК!
Вие сте мечтатели, пионери и вдъхновители!
Вие сте пример за това, как може да бъде постигнат просперитет на една цяла гилдия, докато сбъдваш една бизнес идея! Пожелаваме много ваши сбъднати начинания, защото те водят до иновативен земеделски сектор!
Бъдете все така креативни и вдъхновени!
Българският земеделец има нужда от вас!

Андрей Мачуганов, земеделец:
Честит рожден ден на фирма НИК! Най-иновативната компания в българското земеделие. Ние сме партньори от самото начало на съществуването им. Пожелаваме им още много години да вървят напред!

Зигмунд Олсън, търговски директор на Kverneland:
Поздравявам НИК за тяхната 20-годишнина. В Kverneland сме изключително щастливи, че сме част от едно семейство с тях

Тодор Джиков, заместник министър на земеделието:
Това е бъдещето. С този ценови ръст, който наблюдаваме на торове и препарати. При тази висока себестойност на земеделското производство единственото спасение е оптимизиране на разходите. Реално оптимизирането на разходите може да стане тогава, когато имаме пълна картина какво е необходимо за културата, която отглеждаме откъм микро и макроелементи. Това означава, че ние трябва да имаме пълен поглед върху почвата и нейното състояние, какви са запасите на различните хранителни вещества, какво изисква. Необходим е мониторинг по време на цялата вегетация. Земеделците трябва да знаем какво е необходимо да се коригира, какви са опасностите от размножаване на вредители и техния контрол с цел оптимизиране на прилагането на препарати за растителна защита.
Интегрираното управление на вредителите е безсмислено и непостижимо без услугите, които предлага НИК и подобните технологични решения, които все повече навлизат на пазара.
Позеленяването не трябва да става насила. Позеленяването не трябва да става, когато някой отвън ни налага нещо, което не е удачно. Позеленяването трябва да става именно през технологични решения. Така първо ще намалим себестойността на производството и ще отговорим адекватно на повишените цени на торове, препарати и горива. И второ, което е изключително важно – ще произведем по-чист продукт. Тоест ще бъдем по-близо до Зелената сделка.
Казвам го като земеделски производител. Работя с НИК вече 6 години и мога да заявя, че намалих с 30 на сто торовете, които използвам. От две години използвам VRA системата за променливо внасяне и по време на вегетацията коригирам допълнително през листно подхранване. Постигам отлични резултати. Добивите ми са същите, а разходите за закупуване на торове и препарати са по-ниски. Това е истината.
Пожелавам на НИК преди всичко успех и здраве. Имат уникален екип. И собствениците, и служителите са много сериозни професионалисти. Личи си, че има сериозен, професионален, предприемачески подход. Технологиите и техниката, които предлагат на българския пазар са бъдещето. Имат абсолютно всички основания да празнуват и да гледат уверено в бъдещето!

Десислава Бонева, съветник на министъра на земеделието, земеделец:
Работим с НИК от самото начало. Много сме доволни от услугите, които предлагат. Пожелавам им да успяват във всяко начинание и още много покорени върхове!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X