Екосхемите в обхвата на интервенциите по първи стълб за трайни насаждения, са приложими за всички, вкл. и за винените лозя

Екосхемите в обхвата на интервенциите по първи стълб в новия Стратегически план, които са за трайни насаждения, са приложими за всички, вкл. и за винените лозя. Това каза по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в НС Аделина Стоянова – директор на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието, обясни депутатът от Герб/СДС и член на Комисията по земеделие Мария Белова.

Всички винени лозя са допустими за подпомагане по всички необвързани плащания, по начина, по който това е било възможно и до момента – базово плащане, преразпределително плащане и плащане за млади земеделски стопани.

Те могат да получават плащане и по екосхемите, които са:

1. Екосхема за подобряване на почвения потенциал и органично торене, която се прилага за всички видове земеделска земя – трайни насаждения, обработваеми земи, постоянно затревени площи. Винените лозя са причислени към трайните насаждения и са допустими за подпомагане по тази интервенция.

2. Екосхема за намаляване на използването на пестициди, вкл. неизползването и намаляване на използването на пестициди в трайни насаждения

3. Екосхема, която е предназначена за трайни насаждения, в това число и за лозя, без значение дали те са винени или десертни.

Разликата в подпомагането за винени и десертни лозя е единствено при обвързаната подкрепа, където допустими за подпомагане са десертните лозя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X