Погрижете се за кравите преди настъпването на зимата

Подготовката е добре да започне през късното лято или ранната есен. Стопаните трябва да извършат няколко дейности, като спазват последователността

Известно е, че началните месеци на годината са най-тежки при отглеждането на кравите. По това време фуражите вече са на привършване, денят е къс и оборното отглеждане твърде много се проточва. Животните страдат от липсата на редовни разходки. Всичко това е причина за рязко намаляване на продуктивността и влошаване на общото здравословно състояние. За да бъдат намалени неблагоприятните сезонни въздействия върху животните, е необходимо да се започне навреме подготовка. Най-добре е това да стане през късното лято и ранната есен. Подготовката включва няколко основни дейности, като трябва да се спазва следната последователност:

  • Контрол на общото здравословно състояние на животните. Фермерите и стопаните трябва да направят детайлна преценка на статуса на всяко животно в стадото. Необходимо е най-напред да се обърне внимание на следните показатели: телосложение, охраненост, продуктивност. Слабите и нископродуктивните животни, както и болнавите (продължителни диарии, кашлица, куцане) представляват най-рисковата група от стадото. Обикновено с настъпването на зимата състоянието на тези крави се влошава допълнително и отглеждането им става нецелесъобразно. Все пак тези животни не трябва да се бракуват прибързано. Създаването на едно стадо е трудно и продължава с години.
  • Какво би могло да се направи?

Най-честата причина за гореспоменатите страдания са различните паразити – глисти, тении, метил, кърлежи и много други. Преди вкарването в оборите стадото трябва да се обезпаразити. Добре е това да се извърши от ветеринарен лекар. Той най-добре ще прецени какви лекарства да предпише и схемата, която трябва да се спазва. По принцип, за постигането на максимален ефект е необходимо приложението поне на два различни препарата. Строго да се спазват карентните срокове за отделните лекарства. Първите забележими ефекти от третирането настъпват най-рано след 2 – 3 седмици. За да бъдат предпазени не само животните, но и хората, задължително на всеки три месеца трябва да се обезпаразитяват също кучетата и котките в района на стопанството.

Слабеенето и продължителното боледуване биха могли да се дължат и на някакъв хроничен възпалителен процес, като бронхопневмония, ентерити или пикочно-полови проблеми. В тези случаи на животните се назначава определен лечебен курс с антибиотици и витамини.

Необходимо е да се направи реална преценка на хранителния режим и пълноценността на дневната дажба. Често в края на лятото, в някои райони тревната растителност изсъхва. Недохранването води до слабеене, недоимъчни състояния и много болести. Така вместо в добро здравословно и телесно състояние, в края на лятото животните са слаби и изтощени. Това води до отчайващи последствия през зимата и ранната пролет. Ако съществува недохранване, дневната дажба трябва да се коригира възможно най-бързо. Направените инвестиции в днешния ден ще се върнат многократно утре.

Контрол на репродуктивния статус на стадото. Ако кравите не раждат ежегодно, то от продуктивни животни ще се превърнат в домашни любимци, чието отглеждане ще е свързано само с разходи. Известно е, че до 80-ия ден след отелването животните трябва да бъдат заплодени. Това налага анализ на състоянието на всяка крава. Необходимо е да се установят бременните. В тази връзка особено актуална е ранната диагностика (още на 30 – 35-ия ден) на бременността с ултразвуков апарат. Причините за незаплождането на яловите животни са от най-различно естество: ендометрити, половоциклични смущения, недоимъчни състояния, грешки в технологията на изкуствено осеменяване и др. Ако се остави за зимните месеци, решаването на този проблем е много по-трудно! Задачата на ветеринарния лекар е своевременно да открие основната причина за безплодието и до проведе необходимия лечебно-терапевтичен курс. Потози начин той ще даде своя принос за благосъстоянието на фермата.

Контрол на състоянието на млечната жлеза. Особено актуални заболявания при млекодайните животни са възпалителните процеси на млечната жлеза, т. е. маститите. Възникването им винаги е свързано с огромни финансови загуби. Маститните крави трябва да се лекуват незабавно. Сега, когато въздушната влажност е малка, леглата, дворчетата за разходка и пасищата са по-сухи, поради което изгледите за успех са много по-големи в сравнение с влажната и студена зима.

*Преглед на крайниците. Болестите на копитата са другият бич, който засяга най-вече промишлено отглежданите животни. Причините са от най-различно естество – неправилно израстване на копитата при закъснялото им или неправилно подрязване, инфекциозни агенти, грешки в технологията, породни и индивидуални особености. Сега е моментът да се извършат необходимите корекции! Когато завалят есенните дъждове и падне снегът, ефектът е много по-малък.

По преценка на ветеринарния лекар могат да се направят ваксинации, които имат профилактичен ефект. Те имат за цел да предпазят кравите от инфекциозни заболявания, най-вече при новородените и подрастващите. Във фермите, в които е разпространена трихофитията (гъбично заболяване на кожата), засегнатите животни трябва да бъдат изолирани, ваксинирани и третирани по определена схема. Гъбичните заболявания се разпространяват най-много при близък контакт и при висока въздушна влажност.

През лятото водните басейни са благоприятна среда за развитието на различни бактерии и вируси. Ето защо е наложително да се направи преценка на водоизточниците около фермата. Ако имате притеснения, е добре да се направи микробиологично изследване и на питейната вода! Известни са случаи, когато наличието на патогени във водата води до системни заболявания при животните!

Кои крави трябва да се бракуват?

Икономически не е изгодно да се отглеждат болни животни, особено когато заболяванията са причина за трайно безплодие. Нископродуктивните крави се бракуват веднага или след евентуално угояване, а високомлечните – след оползотворяване на млякото. Преди да бъде взето окончателно решение,винаги е добре да се направи консултация със специалист.

Редица хронични заболявания на вимето също биха могли да бъдат причина за бракуването на кравите. Морфологичният строеж на млечната тъкан предразполага към необратимост на редица патологични процеси. По-сериозните мастити често водят до атрофия (загиване) на млекопроизвеждащата тъкан. За фермерите е важно да знаят, че ако едната четвъртина по една или друга причина бъде изключена и не се дои, то останалите поемат и компенсират до около 75% от нейната млечност.

Когато, въпреки проведеното третиране с противопаразитни средства или антибиотици или след корекцията на дажбата, състоянието на животното остане непроменено, за предпочитане е кравите да бъдат бракувани. Причината за неуспех би могла да се крие в някоя заразна болест, кетоза, неизлечима дистрофия на черния дроб, кучешка тения и др. Задължително е при клането на такива животни да присъства ветеринарен лекар. Освен всичко друго, поставянето на точна диагноза в тези случаи ще улесни специалистите в борбата със заболяванията и при по-нататъшната профилактика.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X