Агрополихим предлага 3 нови продукта за 2023 година

За оптимално развитие на пшеницата през пролетта, Владислав Гюрецов, агроном-консултант за Северозападна България на Агрополихим, съветва земеделците да съобразят подхранването с почвено-климатичните условия в региона и при необходимите условия да подхранят в края на месец февруари-началото на месец март

Агроном Гюрецов, какви са предложенията на Агрополихим за Сезон 2023?

Агрополихим предлага три нови продукта на пазара за Сезон 2023: NP 15:25+10S– това е азотно-фосфорен тор, създаден за приложение на почви, които имат запас на калий. Подходящ е за предсеитбено торене на почти всички култури. Притежава сравнително високо съдържание на лесно усвоими по форма хранителни елементи, което го прави добро решение за всяко стопанство.

NPK 16:16:8+12S е високоефективен, комбиниран тор със съдържание на основните макроелементи азот, фосфор и калий. Особено подходящ е за подхранване на култури, които имат чувствителен дефицит към елемента сяра. Като имаме предвид, че в една гранула са събрани всички необходими макроелементи, нужни на растението в първоначалните фази на развитие, това прави NPK 16:16:8+12S много производителен. Балансираното съдържание на хранителни елементи спомага за пълното задоволяване на нуждите на растенията от макрохранителни вещества.

Представяме нов продукт със защита от изпарения Карбамид +, третиран с инхибитор на уреазата. Продуктът е едновременно рентабилен за земеделските производители и щадящ атмосферата. Технологията намалява изпарението на амоняк, гарантира повече азот за храна на растенията и позволява по-голяма гъвкавост при избор на време за торене. По този начин осигуряваме необходимото количество азот и при намалена норма на торене, пести време и труд за организация на подхранването. Технологията позволява да се удължи срока на внасяне на Карбамид +, дава по-голяма свобода за работа при по-високи температури (20-25 °C) и гъвкавост в работата на стопаните. Намалява загубите от изпарение на амоняк във въздуха и пази природата от замърсяване.

Предимствата на технологията са, че земеделският производител има избор:

Може да го приложи в намалени дози (до 20%), със същата цена на декар, но с намален труд и време за торене и да осигури изхранване за същият добив както с по-голямото количество обикновен Карбамид +.

Другият вариант е да приложи обичайната норма на торене и понеже няма да има загуби, ще има наличен повече азот в полза на растенията и потенциал за по-висок добив.

Предвид сухата есен и късното и неравномерно поникване на есенниците, налага ли се земеделците да променят сроковете и нормите за първото пролетно подхранване с азот?

Предвид нетипичната и суха есен, условията за развитие на есенниците не бяха много благоприятни. Голям процент от посевите не поникнаха навреме, а поради недостатъчните валежи имаме неравномерно развитие на посевите и това налага промяна в срокът на подхранване. За оптимално развитие на пшеницата през пролетта, съветваме земеделците да съобразят подхранването с почвено-климатичните условия в региона и при необходимите условия да подхранят в края на месец февруари-началото на месец март. Важно условие е да подадем оптималното активно вещество, необходимо в конкретната фенофаза, като не наваксваме изгубените торови норми от есента.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X