Атидже Вели: ЕС трябва да покаже повече реална съпричастност към земеделците

„За първи път от създаването си преди 60 години Общоевропейската стопанска политика, не може да изпълни една от основните си цели – гарантиране на справедливи доходи на земеделци“, посочи Атидже Вели, евродепутат от ДПС/Обнови Европа.

В момента 30 на сто от европейците не могат да си позволят качествени храни. У нас този процент граждани е 70. Тревожните данни съобщи евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Алиева-Вели по време на 16-ия Коледен форум от кампанията „ДА! На българската храна“. Атидже Вели е единственият български евродепутат, пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента.

„За първи път от създаването си преди 60 години Общоевропейската стопанска политика, не може да изпълни една от основните си цели – гарантиране на справедливи доходи на земеделци“, посочи Атидже Вели, по време на форума. И допълни: „Голяма част от тежестта се понася от производителите – от недостига на суровини до реализация на продукцията“.

Госпожо Вели, Вие отправихте предложение към Европейската Комисия за актуализиране на Многогодишната финансова рамка. Какво налага това и как се възприе това предложение?

Отправих предложение към Европейската Комисия да обмисли възможността да актуализира Многогодишната финансова рамка с отчитане на процента на инфлацията, който е доста по-различен от този, който беше калкулиран при приемането на Рамката през 2018-2019 г.

Освен това имаме становище, по което има предложение да бъдат изравнени директните плащания за държавите-членки, които получават ниски директни плащания. А до изравняването им Европейската Комисия да предвиди компенсации за тези земеделци, които получават по-ниски директни плащания, с европейски средства.

Виждаме колко много се задълбочават неравенствата между земеделците от различните държави членки. Въпреки, че Комисията по Временната рамка, която прие за държавните помощи, оценява и нотифицира всяка държавна помощ по отношение на конкурентноспособността, се получават доста големи различия в различните държави.

Защо?

Защото на този етап отговорът, който Европейският Съюз дава и мерките, които Европейската Комисия предлага, са прехвърляне на отговорност към държавите-членки. Виждаме, че дотук всички мерки касаят изплащане на национални средства към земеделците и като изключим средствата от мобилизирания Кризисен резерв, всъщност други европейски средства няма. Време е да бъдат предприети действия в тази посока.

Следващата седмица имаме пленарно заседание в Страсбург. И по предварителна програма актуализацията и разширяването на Многогодишната финансова рамка ще бъде в дневния ред. Очаквам дебат и подкрепа в тази посока от по-голяма част от колегите. Защото ако наистина искаме да се справим заедно като Европейски Съюз, трябва да предприемем мерки в тази посока.

Наистина, земеделците като че ли са обидени, че в този труден момент, не получават достатъчно европейска подкрепа …

В България положението на земеделците е изключително тежко. Но така е и в другите държави. Виждаме изключително критичните оценки по отношение на предложенията на Комисията за антикризисни мерки. Видяхме реакцията на фермерските организации по отношение на дългоочакваната Стратегия за торовете. Изключителна критика има от страна на земеделската общност по отношение на новите предложения от Зеления пакт.

Защото подготовката на всички тези предложения, които вече са регламенти и директиви, тоест законодателни актове, е започнала преди войната в Украйна, включително оценката на въздействието върху сектора. Но сега вече тази оценка е много различна.

Така че аз настоявам и всеки път при разглеждане на такова законодателно предложение призовавам Комисията да направи адекватна оценка. Защото ситуацията е вече много различна. Само за няколко месеца имаме галопираща инфлация. През септември за първи път видяхме двуцифрена инфлация в Еврозоната. Няма как тези форсмажорни обстоятелства да не взети предвид.

Имате ли надежда, че това ще се случи?

Трудни ще са преговорите. Надявам се, обаче резултатът да е положителен и оставам с надежда това да се случи.

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X