Великобритания изпада в хранителна криза

Бездействието на правителството рискува допълнителен недостиг на храна, предупреждава Съюзът на фермерите на Обединеното кралство

Обединеното кралство се плъзга към следващата породоволствена криза и недостигът на яйца „може да е само началото“, според Съюзът на фермерите.

Преди извънредна пресконференция във вторник, 6 декември, профсъюзният лидер Минет Батърс предупреди, че производителите на плодове и зеленчуци в Обединеното кралство са под „огромен натиск“ поради рязко нарастващите разходи за енергия и недостига на работна сила.

Снимките на празните рафтове с яйца в супермаркетите вече се допълват и от снимките на празни рафтове при плодовете и зленечуците  поради липса на справедливост към фермерите и производителите в Обединеното кралство по цялата верига на доставки.

Г-жа Батърс каза, че правителството на премиера Риши Сунак е изправено пред тежък избор – да подкрепи британското производство на храни и да осигури стабилно снабдяване с домашно отгледана храна или да рискува да види повече празни рафтове в супермаркетите.

„Купувачите от десетилетия разполагат с гарантирано снабдяване с висококачествена храна на достъпна цена, произведена в съответствие с едни от най-високите стандарти за хуманно отношение към животните, опазване на околната среда и безопасност на храните в света“, каза г-жа Батърс, говорейки преди пресконференцията .

„Тази храна, произведена внимателно от британски фермери, е от решаващо значение за сигурността и успеха на нашата нация. Но британската храна е застрашена.

„Вече видяхме, че веригата за доставки на яйца е осакатена под натиска, причинен от тези проблеми, и се страхувам, че страната затъва в по-нататъшни кризи с доставките на храни, като бъдещето на британските доставки на плодове и зеленчуци е в затруднение.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X