Нова твърда пшеница с черни осили е устойчива на суша като планина

Сорт дива пшеница е одобрен и комерсиализиран за отглеждане в Мароко

Нов устойчив на суша сорт твърда пшеница, разработен от селекционери и персонал на генбанка в Международния център за селскостопански изследвания в сухите райони (ICARDA) в тясно сътрудничество с местни фермери с подкрепата на Crop Trust, е официално одобрен за отглеждане в Мароко , според www.foodingredientsfirst.com.

Името Jabal, което означава „планина“ на арабски, беше предложено от един от фермерите, участващи в проекта, който каза, че характерните черни осили напомнят на Атласките планини, пшеницата е здрава и устойчива като скала.

„Името Jabal наистина помага да се разкаже историята на този сорт. Наистина неговият див родител някога е пресякъл планината, която бележи границата между Сирия и Ливан по време на жестока гражданска война през 2013 г.“, коментира Филипо Баси, старши изследовател в Програмата за селекция на твърда пшеница на ICARDA.

За разлика от други сортове, отглеждани в региона, дивите гени на Jabal са позволили на тази пшеница да процъфтява въпреки една от най-лошите суши, които фермерите са виждали от десетилетия.

Когато селекционери и фермери тестваха новия сорт между 2017 г. и 2021 г., удивителната устойчивост на Джабал веднага беше забелязана в поредица от интензивни засушавания, когато други тествани търговски сортове твърда пшеница се провалиха. Високите добиви и вкусният хляб също са характеристики на „планинската пшеница“.

Тайната на издръжливостта се крие в нейното родословно дърво. Jabal е отгледан чрез кръстосване на сортове твърда пшеница със сродно диво растение, Aegilops speltoides, известно като козя трева, събрано от учени от суровите сухи плата на Сирия.

Jabal, оценен за първи път в рамките на проекта Crop Trust Wild Relatives (CWR), сега е официално регистриран за отглеждане от мароканското министерство на земеделието след двугодишна пробна програма в много марокански региони. Търговският му път вече е започнал, а семената трябва да попаднат в ръцете на фермерите през следващите три години.

Събитието е от особено значение за мароканските фермери, които са изправени пред сериозна икономическа и продоволствена несигурност, тъй като историческата климатична уязвимост на Мароко се увеличи през последното десетилетие. Така през 2022 г. Мароко пострада от най-лошата суша от 30 години насам.

Създаването на Джабал е още един пример за това как учените използват диви роднини на опитомени култури, изследват техния потенциал и ги кръстосват с култивирани растения, докато културата придобие желани характеристики от дивия роднина, като устойчивост на суша или устойчивост на вредители.

През последните пет години твърдата пшеница е десетата най-често отглеждана зърнена култура в света със средно годишно производство от 40 милиона метрични тона на приблизително 16 милиона хектара за паста, кускус и булгур, популярни основни храни в Северна Африка и Близкия изток.

По-нататъшното развитие и пускането на пазара на твърда сухоустойчива пшеница като Jabal ще продължи да се подкрепя от Crop Trust чрез проекта Biodiversity for Opportunity, Lilihood and Development (BOLD), който се финансира от правителството на Норвегия и има 45 партньорски организации в 20 страни по света.

Твърдата пшеница е само една от седемте основни култури в проекта. BOLD има за цел да постави основите за нови устойчиви на климата сортове ориз във Виетнам, люцерна в Казахстан и Пакистан, картофи в Кения, Еквадор и Перу, просо в Уганда и Танзания, твърда пшеница в Мароко и Судан, ечемик в Етиопия и Тунис, и мента в Бангладеш и Непал.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X