Европа може да отвори врати за генното инженерство през 2023 г

Европейската комисия работи върху нови насоки за ГМО

През второто тримесечие на следващата година Европейската комисия ще представи предложение за нова директива относно регулирането на ГМО като цяло и в частност на цисгенните култури, пише Таня Спийк в статия, публикувана на уебсайта на университета Вагенинген.

„От 2001 г. насам директивата за генетично модифицираните култури в Европейския съюз направи почти невъзможно отглеждането на тези култури в Европа. През 2023 г. Европейската комисия ще представи предложение за актуализиране на настоящата директива. Очаква се регулацията да бъде разхлабена и цисгенните и генно-редактираните култури да могат да навлизат по-лесно на европейския пазар в бъдеще.

Новото разбиране на рисковете и новите методи на отглеждане подновяват дебата за ГМО на фона на стремежа на ЕС за значително намаляване на агрохимичните продукти за растителна защита.

Като част от програмата DuRPh, която се проведе от 2006 до 2016 г., изследователите от Вагенинген работеха върху картофи с множествена резистентност към фитофтора. Гени от диви сортове картофи са въведени чрез цисгенеза, което означава, че учените работят  този път не с гени от други видове, а с гени от роднини на диви картофи. Те нарекоха тази форма на генно инженерство цисгенеза, аналогична на трансгенезата, която се случва с чужди за вида гени.

Въз основа отчасти на това проучване Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) заключи, че цисгенните картофи са толкова безопасни, колкото и конвенционално отглежданите сортове, но не изискват огромни количества синтетични фунгицидни обработки срещу патогенни гъбички.

Несъмнено голямо постижение е откриването на CRISPR-Cas, технология за редактиране на гени с висока точност, която е подходяща и за много малки генетични модификации. Например, скорошно проучване на Wageningen Plant Breeding показва, че определени гени за устойчивост вече присъстват в картофите, но в инактивирана форма. CRISPR-Cas позволява тези гени да бъдат включени отново. Този метод предлага голям потенциал в селекцията, например за създаване на устойчиви на болести, устойчиви на суша сортове или сортове без глутен.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X