Търговците не планират спиране на износа на зърно от Одеса

Украинското пристанище Одеса не работи в неделя след последната руска атака срещу енергийната система на региона, каза министърът на земеделието Микола Солски, но добави, че не се очаква търговците на зърно да спрат износа.

Две други пристанища - Черноморск и Пивденный - получили разрешение да изнасят зърно от Украйна по споразумение между Русия и Украйна, работят частично, каза той.

„Пристанище Черноморск сега работи с около 80% от капацитета си“, каза Солски в телефонен разговор с Ройтерс.
Повече от 1,5 милиона души в района на Южна Одеса останаха без електричество, след като руски дронове удариха две енергийни съоръжения, каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение късно в събота.

Солски каза, че пристанище Одеса в момента не работи, тъй като генераторите все още не са включени. Търговците на зърно продължават да превозват зърно през другите две пристанища, каза той.
Тук има проблеми, но никой от търговците не говори за някакво спиране на пратките. Пристанищата използват алтернативни източници на енергия“, каза Солски.

От октомври Москва атакува енергийната инфраструктура на Украйна с големи вълни от ракетни и безпилотни удари.

Регионалните власти на Одеса съобщиха, че електричеството за населението на града ще бъде възстановено "през следващите дни", докато пълното възстановяване на мрежите може да отнеме два до три месеца.
Украйна е сред най-големите световни производители и износители на царевица и пшеница, но износът й е спаднал значително поради войната.

След почти шестмесечна блокада, причинена от инвазията, трите черноморски пристанища в района на Одеса бяха деблокирани в края на юли съгласно сделката между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Киев отделно поиска да разшири споразумението, за да включи повече пристанища, но това не е направено досега.

Трите пристанища, участващи в сделката - Одеса, Черноморск и Пивденный - имат общ капацитет за превоз на около три милиона тона зърно на месец.

Украйна искаше да включи пристанищата на южната Николаевска област, която доставяше 35% от украинския износ на храни преди инвазията на Русия.

Николаев беше вторият по големина зърнен терминал в Украйна според данните за доставките през 2021 г., така че добавянето му би позволило много по-голям обем зърнени и маслодайни семена да бъдат изнесени.

Износът на зърно от Украйна през първите осем дни на декември е спаднал с 47,6% спрямо година по-рано до 1,09 милиона тона, показват данни на министерството на земеделието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X