Нидерландското земеделие на ръба на катастрофа,  правителството настоява да затвори 3000 ферми

ФЕРМЕРИ в Нидерландия са бесни от плановете на правителството да закупи и затвори до 3000 продуктивни ферми, за да се съобрази с противоречивите планове на Европейския съюз за намаляване на емисиите.

Холандското правителство казва, че трябва да намали своите нива на емисии на азотен оксид и амоняк с 50 процента до 2030 г., за да се съобрази с разпоредбите на ЕС.

За да направи това, правителството предложи принудително изкупуване на до 3000 ферми, които се считат за „върхови замърсители“ от следващата година, ако фермерите не продадат доброволно или не предприемат незабавни действия за намаляване на емисиите си.

Хиляди холандски фермери протестират в цялата страна през последните няколко месеца, като са планирани още протести, но правителството изглежда не ги чува.

Идеята за принудително изкупуване на стопанства се появи след няколко съдебни дела в Нидерландия, според които нидерландското правителство не прави достатъчно, за да се справи с азотната криза.

Първоначално правителството представи планове за намаляване на броя на добитъка с 25 процента, но сега отиде по-далеч с плановете за изкупуване.

В Европейския съюз Нидерландия е една от страните с най-интензивно земеделие сред държавите членки с 1,1 процента от земеделската земя в ЕС, произвеждаща 6 процента от храната в ЕС.

Въпреки това, то произвежда над 10 тона емисии на парникови газове на хектар, над четири пъти повече от средното за ЕС, и също така има високо потребление на пестициди и енергия на хектар.

Фермерите също са ядосани, че на големите промишлени източници на парникови газове, като летища, петролна и строителна индустрия, се предлага много по-малко репресиращ набор от регулации.

Холандският фермер Клаас Меекма отглежда над 1100 кози в Дейнум и казва, че правителството е направило бъркотия.

Клаас каза: „Истински срам е как се третират фермерите в Нидерландия. Те биват изтласкани, за да направят място за индустрията, авиацията, транспорта, слънчевите полета с панели и жилищата за нарастващия брой имигранти.

„И всичко това заради така наречения проблем с азота, който правителството създаде от само себе си. Създаден е от враждебно настроени към земеделието държавни служители в Хага, които се съсредоточиха върху азотните находища и изминаха дълъг път, за да изберат голям брой понякога много малки области с бедни на хранителни вещества видове за защита в списъка Натура 2000 на ЕС.

От 2019 г. група екологични активисти успешно съди разрешителните за защита на природата на много ферми, които първоначално са били издадени от правителството.

Оттогава в страната ни има така наречената азотна криза. Абсурдно е, че националното летище Схипхол Амстердам и много промишлени компании нямат природни разрешителни, а фермерите сега биват жертвани, за да се улеснят тези други дейности.

Правилата за азота се използват с удоволствие от движението срещу животновъдството, за да се отърват от колкото се може повече животновъдни ферми, без абсолютно никакво уважение към това, което холандските животновъдни ферми са постигнали по отношение на качеството на храната, използването на остатъци от хранителната промишленост , грижа за животните, ефективност, износ, ноу-хау, икономика и др.

Тези драконовски правила без съмнение ще доведат до по-малко износ, низходяща спирала за целия животновъден бизнес тук, по-голяма зависимост от внос на храни и повече разходи за поддържане на ландшафта. Това също ще се отрази негативно на селските общности, където селското стопанство все още е важен работодател“, каза той.

Политически погледнато, подкрепата за фермерите намалява и дори министърът на земеделието подаде оставка, заявявайки, че не той е този, който трябва да внесе тези правила на фермерите.

Клаас добави: „Сега дори имаме министър на азота и видяхме как министърът на земеделието беше сменен, защото не можа да намери перспектива за фермерите, които искат да останат в бизнеса.

„В момента първите ферми са призовани да намалят драстично стадата си със санкции от стотици хиляди евро, когато не ги спазват.

Положителната страна на всичко това е, че се появи нова политическа партия, наречена Boer Burger Beweging, гражданско фермерско движение, която печели голяма подкрепа не само от 50 000 фермери в Холандия, но и от много заинтересовани хора за начина, по който се третират фермерите.

Проучванията прогнозират, че BBB може да получи близо 10 процента от гласовете на провинциалните избори през март, което също ще доведе до подобен дял на членовете на Сената.

„В същото време сегашната правителствена коалиция губи подкрепа и холандските фермери са много нетърпеливи да видят тази промяна реализирана“, каза Клаас.

Пето поколение млекопроизводител Треа Доорненбал дои над 200 крави близо до Апелша, един от основните млечни региони в страната. Заедно със съпруга си Хари тя е загрижена за бъдещето на семейната ферма, която нейните 22-годишни близнаци Клаудия и Йерун искат да поемат.

Треа каза: „Не се знае кои са тези 3000 фермери, но вероятно това са фермерите, които са в рамките на 1000 метра от зона N2000. Ние самите сме на около 1200 метра от такава зона.

„Въпреки това има много депресирани фермери. Висок е и процентът на самоубийствата. Земеделието вече е в топ 10 на професиите с най-много самоубийства.

Опитваме се да останем позитивни, тъй като имаме близнаци на 22 години, които искат да продължат като фермери. Те са шесто поколение и са в средата на фермерския живот.

„Може би има един или двама нидерландски политици, които осъзнават, че не е правилно това отношение към фермерите, но останалите са там за власт и пари.

Междувременно авиокомпаниите и компаниите за пътно строителство изкупуват ферми, за да получат кредити за азот. Много е тъжно, че това се случва“, каза тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X