2022 стана отлична година за зърнопроизводителите от Вашингтон, САЩ

Отглеждането и продажбата на пшеница зависят от много фактори. Времето трябва да съдейства. Трябва да има добро търсене от клиентите. И досега тази година тези фактори са предимно положителни за производителите на пшеница във Вашингтон.

В началото на тази година имаше опасения, че войната в Украйна ще наруши световните пазари на пшеница. Инфлацията оскъпява земеделието. И след историческа суша през 2021 г., никой не беше сигурен какво ще донесе 2022 г.

Но нито един от тези фактори не е навредил на отглеждането или износа на пшеница във Вашингтон, според Вашингтонската комисия по зърното. Главният изпълнителен директор на комисията, Кейси Чумрау, каза, че стабилността е била основната дума тази година.

„Бяхме много щастливи, че имахме нещо като година на връщане към средното ниво. Имахме отлично качество и много количество пшеница. Така че се надяваме, че тази голяма влага, която имахме досега, ще ни подготви за още една страхотна година през 2023 г.“, каза Чумрау.

Досега производството на пшеница в щата е 154 милиона бушела – 65 процента повече от миналогодишното, каза Чумрау. Площите с пшеница не са се променили значително, но средно всеки декар даде по-висок добив тази година.

Това производство бележи връщане към очакваните стойности след историческата суша през 2021 г. Сега Вашингтон е на трето място в страната по производство на пшеница.

„Вашингтон отбеляза значително възстановяване на производството на пшеница през 2022 г. след изключително предизвикателната година на суша през 2021 г.“, каза Чумрау. „И една наистина дълга, влажна пролет осигури подходяща влага и благоприятни условия за културата.“

Войната в Украйна не наруши ролята на Вашингтон в глобалния пазар на пшеница. 90 процента от пшеницата, отглеждана в щата, се изнася в чужбина, наравно с предишни години.

„През февруари, когато започна войната, цените се вдигнаха и ние тъкмо се връщаме към предвоенните цени. Така че това наистина е основният ефект“, каза Чумрау. „Но досега не сме виждали огромна промяна в износа, където бихме компенсирали украинския износ.“

Но това не означава, че последиците от войната не са били усетени от зърнопроизводителите във Вашингтон. Чумрау каза, че Украйна произвежда горива и торове, използвани от местните зърнопроизводители, и войната е прекъснала някои от каналите за доставка, на които фермерите разчитаха за тези продукти.

Както и в предишните години, по-голямата част от пшеницата във Вашингтон се транспортира на запад, през Тихия океан до азиатските пазари.

„Филипините са номер едно, Южна Корея, Китай, Япония. Търсенето е за бяла пшеница, която се отглежда предимно тук във Вашингтон и в северната част на Айдахо, които също изнасят голяма част от своята пшеница“, каза Чумрау.

Голямото търсене на пшеница от Вашингтон и Айдахо в Азия не е просто следствие от географското удобство, каза Чумрау. Това е заради качеството.

„Сладкишите, кексовете и бисквитите са много популярни в Азия, особено заради този бял цвят. Те харесват наистина, наистина яркото бяло в продуктите си“, каза тя.

Хората в САЩ може да свързват печенето на сладкиши със зимните месеци, но Чумрау каза, че износът на пшеница от Вашингтон не е склонен да варира сезонно. Нетрайността затруднява съхраняването на пшеницата за дълги периоди от време, така че задграничните дистрибутори поръчват северозападна пшеница през цялата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X