Работа в градината има и през декември

Овощарят може да бъде спокоен, ако в началото на декември снегът е покрил земята. Лошо е обаче, ако ударят мразове, а снегът е малко или съвсем го няма (“черен мраз”). Снегът е най-надеждният съюзник на овощаря. Той защитава корените и стъблата на растенията от рязко понижавнане на температурата, от зимното изсушаване на тъканите. Затова за добро презимуване на дръвчетата и храстите трябва периодично да правим снегозадържане, натрупвайки сняг в градината.

При падане на сняг, първа грижа на градинаря е да осигури надеждно покрие с него на ягодите. За снегозадържане можем да покрием ягодите с неядливи за гризачите клончета от дървесни видове и храсти. За да не се издуха снега, поставете плетени рогозки, леки скари от летви или други подобни задържащи материали.

Ако снегът е малко продължавайте да сваляте от короните на дърветата зимните гнезда на пръстенотворката и златозадката, премахвайте и болните клончета, събирайте мумифицираните плодове. Всичко това е най-добре да изгорите.

Затова ако на клонките се наслои много сняг, той трябва да се стръсква – от начало от ниско разположените клонки, а след това от по-високите. За това са подходящи дълги пръти, края на които трябва да обвържете със зебло или друга мека тъкан.

Силните снеговалежи, особено в периода на затопляне могат да доведат до счупване или отцепване на клони от основата им.

Особено задължително е да премахвате снега от дървета, в чийто корони са направени присажданияпрез миналата пролет. Развитите едногодишни леторасти на младите присадки не са достатъчно здраво свързани с подложката и е възможно да се отчупят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X