Колко зърно ще бъде засято и прибрано в Украйна през следващата година

През 2023 г. засетите площи със зърнени култури в Украйна ще намалеят с 45%, а брутната реколта – с 60%. Според УКАБ (Асоциацията на украинския агробизнес) точно това очакват земеделците през следващата година.

Както се посочва в съобщението на Асоциацията, публикувано от украински земеделски медии, 2023 г. ще бъде изпълнена със значителни промени в селскостопанския сектор на Украйна. По предварителни оценки през 2023 г. в Украйна засетите площи със зърнени култури ще бъдат намалени с 45%, а реколтата от зърно ще бъде с 60% по-малко в сравнение с предвоенната 2021 г. Причините за това намаление са: намаляване на всички обработваеми площи, промяна в структурата на посевите и намаляване на добивите от зърнени култури.

Към декември 2022 г. от 28,4 милиона хектара обработваеми площи през 2021 г. на цялата територия на страната, 24,6 милиона хектара (86% от цялата територия) се намират на контролираната територия на Украйна, от които 3, 8 милиона хектара не могат да се засяват поради близост до фронтовата линия, останки от снаряди и др.

Сеитбата на зимните култури вече е извършена и се наблюдава значително намаляване на засетите площи. Засети са 3,8 млн. хектара зимни зърнени култури, което е с 26% по-малко спрямо есенния показател на 2021 г. в контролираните територии и с 43% по-малко от сеитбата на цялата територия на Украйна. Заслужава да се отбележи, че североизточните и централните райони са намалили по-критично площта на зимната пшеница.

Причината за тази тенденция е ограничената възможност за износ, скъпата логистика и в резултат на това значителна разлика в цените по региони. Районите, разположени териториално близо до морските пристанища и границите с ЕС, имат по-висока цена на селскостопанската продукция в сравнение с регионите в северната и източната част на страната.

Така в Закарпатието цената на 1 тон царевица с ДДС е 6800 UAH, а в Сумска област е 4900 UAH. Но дори и в западните райони цената е нерентабилна. Следователно близостта до границата с ЕС и работещите пристанища определят способността на съответните региони да продължат производството на зърно.

Предвид значителният дял на логистиката в цената на зърнените култури през тази година ще има намаление на посевите от зърнени култури при едновременно увеличение на площите с маслодайни култури. Цената на маслодайните култури е 2 пъти по-висока от цената на зърнените култури на световния пазар. Следователно, по предварителни оценки, засятата площ със зърнени култури през 2023 г. ще възлиза на 8,7 млн. хектара, което е с 22% по-малко от показателя за 2022 г. и с 45% по-малко от показателя за 2021 г. В същото време засятата площ с маслодайни култури се прогнозира на ниво от 9,7 милиона хектара, което е с 32% повече от цифрата за 2022 г. и с 9% повече от цифрата за 2021 г. За първи път засетите площи с маслодайни култури ще бъдат по-големи от тези със зърнени култури.

Като се има предвид намаляване на прилагането на торове с 50-60%, значителни неприбрани площи с царевица в полетата, липса на финансиране и необходимост от значителни икономии, очакваният добив ще намалее с 10-30%, в зависимост от региона и културата, спрямо средния добив от предходни години.

В резултат на това прогнозният обем на зърното през 2023 г. може да възлезе на 34 милиона тона, което е с 37% по-малко от показателя за 2022 г. и с 60% по-малко от показателя за 2021 г. При маслодайните семена се очаква брутен сбор от 19,3 млн. тона, което е с 13% повече от 2022 г. и с 15% по-малко от 2021 г.

Като се вземат предвид дадените брутни обеми на производството и вътрешните нужди на Украйна, експортният потенциал на зърнени и маслодайни култури през 2023/24 MR ще бъде около 35 милиона тона или 3 милиона тона на месец. За сравнение: през 2021/22 MR потенциалът за износ беше на ниво от 85 милиона тона зърно и петролни продукти или 7 милиона тона на месец.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X