Какво да не правим

За Бога, да не тормозим излишно пчелите…

Инж. Георги Русимов, с. Мещица
Освен да се любуваме на зимата, през януари на пчелина не би трябвало да имаме работа. Но пчеларите сме особено племе – любопитно и неспокойно. Знаем, че пчелите през зимата се нуждаят от тишина и спокойствие, но въпреки това тревожно се вглеждаме в кошерите, почукваме ги, пъхаме маркучи – „пчеларски стетоскопи“ и се ослушваме за разни шумове отвътре. При дружен и отчетлив шум правим извода, че всичко е ОК, при слаби и бавно затихващи шумове започваме да се тревожим – дали не е свършила храната или не се е загубила майката?
Е, и да установим нещо, какво?
Дори да имаме резервна майка, как ще я придадем посред зима? Нима ще отваряме кошерите и ще придаваме в студа и снега храна? Всичко това според мен е не само ненужна, но и вредна дейност. Някои семейства майка може и да нямат, но храна през януари все още имат. Знаем (писано е от много автори), че през ноември, декември и януари пчелните семейства изразходват не повече от 1 кг мед на месец. Нима някой пчелар е оставил по-малко от 3-4 кг мед наесен, че да има нужда от подхранване през януари? Едва ли – та това са две наполовина пълни Дадан-Блатови пити, като и в най-лошите години запасите от храна са винаги повече.
И какво, ако сложим превантивно някаква храна през януари? Със сигурност ще предизвикаме по-ранно яйцеснасяне на майката, което води до увеличен разход на храна, загуба на пчели-водоноски, по-ранна и несвоевременна амортизация на пчелите-кърмачки, безпокоене и охлаждане на пчелното кълбо. Нито пчелите, нито пчеларите имат интерес от появата на пило през януари. Ще му дойде времето и за това. Някои колеги започват да подхранват от 10 януари, други почистват снега от капаците на кошерите и от прелките. Тази дейност има плюсове и минуси, затова е спорна. Плюсовете са, че като се махне снега, дървенията на кошерите се предпазва от натичане на вода, а прелките се освобождават за доставка на повече въздух.
Минусите са: безпокоене на пчелните семейства и премахване на снежния кожух с всички негативни последици от това
И така, относно дейностите през януари, въпросът е не какво да се прави, а какво да не се прави. Може, ако толкова ни сърбят ръцете, да почистим прелките от сняг, да прегледаме за поражения от кълвачи и бурни ветрове, да потегнем и отремонтираме инвентара, да сковем рамки (без да ги обтелваме и облепваме с восъчни основи) и др. Може да прочетем и препрочетем някоя статия, вестник или книга от богатата пчеларска литература, все ще ни бъде от полза, само и само, за Бога, да не тормозим излишно пчелите! Пък януари е толкова богат на празници – защо да не се възползваме от това? Чаша греяна ракия или вино, подсладени с мед, ще ни дойдат добре, особено в тази пандемия. Шегата настрана, но за всичко си има време…
Весели празници!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X