Удължава се срокът за доказване на реализираната продукция от плодове и зеленчуци

Удължава се срокът за доказване на реализираната продукция от плодове и зеленчуци. Промяната се прави заради планирана профилактика на системите от Държавен фонд „Земеделие“. Кандидатите за подпомагане по схемите за директни плащания могат да представят документи за реализация на произведената продукция от плодове и зеленчуци в периода от 1 до 23 декември 2022 г. и от 9 до 17 януари 2023 г. по всички схеми. Изключение от тези срокове има за кандидатите по схемата по чл. 30 б – производителите на картофи, лук и чесън, за които също е предвиден аналогичен срок, в който да представят документите за реализация – в периода от 9 януари до 8 февруари 2023 г.

Профилактиката на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и системата за електронни услуги (СЕУ), поради която се прави изменение в горепосочените срокове, ще е в периода от 18:00 часа на 23.12.2022 г. до 08:00 часа на 09.01.2023 г. Системите ще бъдат временно недостъпни с цел планирано обновяване и надграждане на софтуерната и хардуерна инфраструктура, за осигуряване на по-високо качество на предоставяните услуги от страна на ДФЗ.

Кандидатите по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци могат да подават документи за реализираната от тях продукция за кампания 2022 г. и по електронен път през СЕУ. Всеки стопанин с активна регистрация в СЕУ може да въведе и изпрати към ИСАК електронна информация от счетоводните документи, с които да докаже произведената и реализирана от него продукция след попълването на електронния опис в СЕУ. Въведената информация постъпва и се зарежда в ИСАК към схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, за които стопанинът кандидатства. След това кандидатът следва да посети лично Областна дирекция на ДФЗ-РА, където е необходимо да завери с подпис въведените данни и приложените документи, доказващи реализация на продукцията, както и да подпише декларацията по чл. 32, ал. 1 на Наредба 3 от 17.02.2015 г., което се явява последен етап от процедурата по прием.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X