Показателите от почвения анализ са най-точни през зимните месеци

Поддържането и повишаването плодородието на почвата може да се реализира с няколко обикновени, но ефикасни стъпки

Рутинна практика е много земеделски производители да предпочитат да внасят едни и същи химични торове, които вече многократно са използвали в предшестващите години. Ако това се прави, без да се вниква в механизма за поддържане на плодородието на почвата, резултатът е само харчене на много пари за сложни торове без никаква необходимост. Твърдението е доказано убедително от специален проект, по който са работили канадски агрохимици. Анализите от работата им представляват интерес, защото прилаганата практика и у нас е доста аналогична.

Анализ на 6343 проби от пасища, взети от изследователски екип за развитие на селскостопанския бизнес в Канада, е показал, че само 439 от тях (което е приблизително 7% от пробите), са съответствали на оптималното ниво на плодородие на почвата. Останалите 93% проби са били или с дефицит на вар (pH), или фосфор (P) или калий (K). Дългосрочните наблюдения показват, че постигането на оптимално плодородие на почвата води до формирането на най-голям потенциал за растеж на тревата в пасищата и спомага за намаляване на общите производствени разходи.Освен това оказва най-положителен ефект върху състоянието на околната среда като цяло.На базата на резултатите от анализите, екипът от агрохимици е формулирал пет стъпки, с които да се започне работа по подобряване плодородието на почвата.

Стъпка 1:Агрохичимен анализ на почвата

Ноември, декември, януари и февруарисанай-подходящите месеци завземане на почвени проби, при условие че в продължениена предшестващите три месецане савнасяне никаквихимични или органичниторове. Анализите на пробитеот такава почва най-точно показват степента напотребностот почвите навар и калий запредстоящияпроизводствен сезон.

Стъпка 2:Показателят рН (киселинност) на почвата

Резултатите отагрохимичният анализ на почватадават информация за необходимото количество вар, което трябва да бъде внесено, или че няма такава потребност. Ако това се изисква – попълването на съдържанието на вар в почвата трябва да стане при първа възможност. В райони с голямо количество валежи запасите от вар в почвата могат да бъдат бързо изчерпани. Ако почвата е твърде кисела, в нея се блокирадостъпът до другитехранителни вещества и микроелемени, особено на азота и фосфора.Изследванията са показали, чекарбамид може да се разхвърля седмица след варуването, без да има загуба на азот в атмосферата.

Стъпка 3: Фосфор (Р)

Ако резултатите от анализа на почвата показват съдържание на фосфор на ниво индекс 3 или повече, допълнителното внасяне на фосфорниторове няма дадонесе голяма полза за бъдещата реколта. Купуването на ненужни по състав торове и тяхното прилагане са само разхищение на пари и предизвикват промени в качествата на подпочвените води. Ако почвата показва оптималнониво на съдържание на фосфор, върху нея може да се разпръсне течен оборски тор или други органични торове, съдържащи фосфор, в количество, което е действително необходимо в конкретния случай.

Стъпка 4: Калий (K)

Калият има решаващо значение за усвояване на азота и другитехранителни вещества от кореновата система на растенията. Съдържанието му в пасищата, с редовно косене за сено, може да се намали доста бързо с времето.Проблемът с дефицита на елемента може бързо да се реши чрез внасяне в почвата на оборски тор. В краен случай, показателите за оптимално съдържание на калий в такава земя могат да бъдат подобрени с химични торове.

Стъпка 5: Осигуряване на баланс нахранителните вещества

Всички посочени дотук стъпки за попълване на хранителните вещества в почвата имат важно значение за поддържане на баланса на хранителните вещества. Важно е да се знае, че като правило липсата на едно хранително вещество в почвата пречи на усвояването на друго. Следователно, независимо от това какво количество азот ще бъде внесено в почвата допълнително, това няма да е гаранция за неговото ефективно усвояване от бъдещата реколта, ако липсва калий например.

Алтернативни методи за повишаване на плодородието на почвата

На практикаима разработени много методи за подобряване на плодородието на почвата. В случай че има спад в показателите за плодородие на почвата, това оказва въздействие не само в намаляване на добива. Растенията стават забележимо по-податливи на различни болести и вредители и дори част от тях могат да загинат. За да се избегне такъв резултат, е важно да се спазва едно основно агротехническо правило за подобряване на плодородието на почвата – поддържане на правилен сеитбооборот.

Не на последно място, за да се запази плодородието на почвата, трябва да й се дава отдих, защото тя също „се уморява“. Това може да се постигне, като в рамките на една година тя се оставя свободна от култури. В този период от време почвата се поддържа чиста от плевели, мулчира се и се тори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X