Какво място да изберем за засаждане на ягоди

Не се препоръчва засаждане на ягоди след плодни култури (домати, картофи, пипер) и други ягодоплодни видове.

Ягодите се развиват добре на различни типове почви, но е за предпочитане да се засаждат на по-рохкави и с добра аерация почви с рН от 4,5 до 7,5.

Не е добре да се засаждат на терен снаклон по-голям от 8 градуса или на площи, в които се задържа продължително вода.

Не избирайте за засаждане северни терени, слабо осветени, а също така и с продължително замръзване. Южните терени също не са най-добрият избор за ягодите, тъй като при тях лесно се губи влагата в почвата. Най- подходящи са терени с източно и западно изложение.

Кореновата система на ягодите не е дълбока – до 20 см, така че не е необходима обработка на почвата на по-голяма дълбочина.

Много важно мероприятие е почистването на площта от многогодишни коренищни плевели като пирей, троскот и др. Това трябва да стане преди засаждането, тъй като после борбата с тях е много трудна.

При бедни почви се внася 300-400 кг за 100 м². оборски тор. Ако няма възможност да се внесе оборски тор, при есенно засаждане се внася NPK в съотношение 1:1:2,5. Количеството за внасяне на минерален тор зависи от типа почва – при бедни почви са нужни 2-3 кг, а при по-богати 1-1,5 кг за 100 м².

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X