Пет поколения подред произвеждат по 100 000 кг мляко

В стопанството на швейцарското семейство Буркалтерови в кантона Берн кравата Титан премина заветната бариера като майка си, баба си, прабаба си и пра-прабаба си. Истински подвиг!

Мила Иванова

Всеки животновъд се гордее, ако има поне една крава, която произвежда заветните 100 000 кг мляко. Емоцията е още по-силна, когато този феномен се възпроизвежда пет поколения подред, което е уникален случай в световното животновъдство.

Такава гордост изпитва наследственият швейцарски животновъд Жан-Пиер Буркалтер, чието стопанство се намира в село Курт (1420 жители), кантон Берн. Той самият като че ли не може да повярва на чудото и простичко споделя: „То си е направо налудничаво: историята с нашите крави продължава вече 40 години!“. Комуналната територия е благоприятна за животновъдство – селото се намира в долината на река Бирс, приток на Рейн, заобиколено от хълмовете на Бернска Юра, с 61% площи, заети от гори и пасбища.

„Налудничавата“ история започва

от прочутия швейцарски Панаир на животновъдите в Шендон през 1977 г., на който била изложена Трим, юница в края на бременността си. „Цял ден се колебаeх дали да я купя и накрая, привечер, се реших. Два дни по-късно Трим роди Тюлипа“ – припомня си животновъдът.

Трим е първата крава на семейство Буркалтер, която преминава бариерата от 100 000 кг мляко през 1991 г. Жан-Пиер и съпругата му Козет никога не са си представяли, че следващите поколения ще поемат по същия път. Първата дъщеря на Трим – Тюлипа, през второто си лято е дадена за отглеждане на един съсед. „Той ни каза, че тази крава никога няма да се отели. А освен това тя имаше много нездрава космена покривка, не беше никак красива“ – уточнява Козет. Но това не попречва на Тюлипа на свой ред да премине бариерата от 100 000 кг още през 1993 г. Тара, деветото теле на Тюлипа, постига заветния млеконадой през 2003 г. После пък седмото теле на същата – Тизан, поставя своеобразен рекорд през 2011 г. със 123 551 кг произведено мляко. Последната по време – Титан, родена на 4 май 2004 г., преминава този праг през 2018 г.

3. Жан Пиер и Козет с таблото

Такъв млеконадой в продължение на пет поколения е изключително постижение, експерти предполагат, че това явление е единствено в света! Най-голямата федерация по говедовъдство в Швейцария Swissherdbook проведе анкети чрез социалните медии и няколко специализирани издания, за да се открие друга крава по света с пет поколения с по 100 000 кг млеконадой. „До този момент Swissherdbook не е открила прецедент. Така че можем да предположим, че кравата Трим вероятно държи световния рекорд в това отношение”– коментира експертът от федерацията Марсел Егли .

Титан и нейните предшественички са крави в много добро здраве, които износват теленцата си относително лесно и не създават особени проблеми. „Но това също е поколение твърдоглавки. Мисля си, че и затова подобна продуктивност продължава толкова дълго време“ – допълва с умиление стопанинът им.

Страст към животновъдство

Стопанството на Буркалтерови се намирав колибарската махала на село Курт на 820 м надморска височина. Обхваща 400 декара: 10 дка царевица, 10 дка тритикале, останалото са ливади и пасбища. Семейството отглежда 30-ина крави, в обор и на открито, от породите Холщайн, Червено-шарен Холщайн и Швейцарски флеквих. Синът Джон помага в стопанството, но се занимава допълнително и с механика – продава и поправя моторни шейни.

Животновъдството си остава истинската страст на Жан-Пиер и Козет. „Ако в един и същи ден у нас пристигнат модно списание и каталог за бикове, изборът ми е направен предварително“ – шегува се швейцарската селянка. В стопанството именно тя избира биковете за осеменяване. Знае ги поименно, познава и качествата им, и слабостите им. Следи всички поколения животни, може да си припомни специфичните раждания и чертите на характера на всяка крава, която е пребивавала в обора. Козет се е нагърбила с административната дейност и изхранването с фураж на животните. Жан-Пиер и Джон пък са поели издояването и всички по-трудни дейности в стопанството. Дажбата на кравите се състои от една трета сено и две трети отава (трева, пораснала отново след косенето). През лятото животните са на свободна паша, а през зимата се хранят с царевица и фураж.

Критерии за селекция

Животновъдите са си поставили за цел първото отелване да става на 26-ия месец. Кравите се осеменяват 2,5 пъти средно. Стопаните използват най-напред сексирана сперма, а после избират бик Лимузин за третото заплождане. Пресушаването на кравата трае приблизително 6 седмици. Средният интервал между отелванията през 2018 г. бе 369 дни. Жан-Пиер и Козет си имат принципи, на които не изневеряват: готови са за специални грижи при ражданията, на които присъстват винаги; веднага дават на родилките калций.

При селекцията фамилната двойка е особено внимателна към млечната продуктивност и морфологията на животното. „Обичаме красивите и в добро здраве крави. Следя много критерии, не само един специално. Ето например, не харесвам високите задници“ – уточнява Козет. Буркалтерови са създали досега 10 животновъдни семейства. Те продават крави за отглеждане – между 12 и 15 всяка година.“Принудени сме да го правим, за да компенсираме много ниските цени на млякото. Но най-добрите екземпляри запазваме за себе си“ – допълва стопанинът. Фермерите комерсиализират също един бик за разплод всяка година. Всички първотелки преминават теста Оценкапо тип и екстериор (линейна класификация), на такъв тест са подложени редовно и кравите.

В близко бъдеще шесто поколение със 100 000 кг годишен млеконадой засега не се задава. „Не бяхме сигурни дали тази авантюра ще продължи и ние продадохме първите „момичета“ на Титан“ – обяснява Козет. В момента в стадото има три нейни потомки – Циган, Тифан и Тибан, респективно в 3-та, 2-ра и 1-ва лактация… Синът Джон Буркалтер, който от 2020 г. поема юздите на фамилното стопанство, не крие надеждата си да открие сред тях евентуалната 6-а героиня в славния млечен сериал.

Мнение на експерта

Изумително постижение!

Марсел Егли, отговорен служител в Swissherdbook, най-голямата федерация по говедовъдство на Швейцария, коментира за изданието Agri:

Пет поредни поколения с млеконадой от 100 000 кг е изключително постижение. То е още по-знаменателно, защото 5-те крави са постигнали този резултат в едно и също стопанство. Необходими са много елементи за този рекорд, и по-специално условията в стопанството. Кравите на семейство Буркалтер трябва сами да търсят фуража си, понякога много далече. Много от пасбищата се намират на стръмни склонове, което придава още по-голяма стойност на това постижение. Петте крави са произвели млякото си с това, което имат на разположение! Важна е и генетичната характеристика: представителките на тази фамилия са дълголетни и много плодовити, защото всички те практически са раждали всяка година. Функционалните критерии са също важни, за да се получат силни и здрави крави, без мастити и метаболични болести. И накрая – управлението и добрите грижи към стадото. От само себе си се разбира, че за една крава с такава доживотна продуктивност се изискват много любов и всеотдайност в отглеждането на стадото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X