Русия наводнява пазарите с пшеница – цените на зърното падат

Русия жъне повече пшеница от всякога. И износът също е на рекордни нива. USDA ще  повиши оценката си за реколтата в страната с повече от 10 милиона тона. Разбира се, това би имало последствия за цените на пшеницата – също и в Европа.

Русия, най-големият износител на пшеница в света, пожъна рекордна реколта от зърно от 151,0 милиона тона след сушене и почистване, според предварителните официални данни за 2022 г. Това включва 102,7 милиона тона пшеница.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA)  ще трябва да коригира текущата реколта от руска пшеница нагоре с повече от 10 милиона тона в предстоящия доклад на USDA в четвъртък (12 януари) – както и глобалното предлагане на пшеница. Досега докладът за зърното на USDA показва само реколта от пшеница от 91 милиона тона за Русия и рекорден износ на пшеница от 43 милиона тона.

Ако се случи корекция, това може да окаже значителен натиск върху пазарите и цените на пшеницата, тъй като би означавало много повече пшеница на световния пазар, отколкото се предполагаше официално.

Огромното руско предлагане се потвърждава и от продължаващите много високи данни за руския износ. Според тях Русия може да изнесе между 3,6 и 3,8 милиона тона пшеница през януари 2023 г., изчисляват анализатори от руската консултантска компания за земеделие ICAR. Други консултантски фирми дори считат за възможен износ на пшеница до 4,0 милиона тона за януари.

Прогнозите за износа на руска пшеница през декември  варират между 4,1 милиона тона и 4,5 милиона тона и също обясняват част от постоянния ценови натиск на световните пазари. Официални данни за износа от Русия обаче няма, тъй като руските власти искат да избегнат „спекулации“ за износа, съобщава агенция Ройтерс.

Подобно на Украйна, Черно море също е най-важният маршрут на Русия за износ на зърно към останалия свят. Въпреки това, поради руските новогодишни празници, които приключват на 9 януари, търговската активност е малко по-ниска напоследък. Анализатори отчитат още, че руснаците продължават да имат проблеми със застраховането на товарите си.

Русия иска да намали отглеждането на пшеница – реколта 2023 г. „само“ 80 милиона тона

Руският износ на пшеница ще се увеличи до най-малко 43 милиона тона през текущата финансова година. Това би бил нов рекорд.
Цените на руската пшеница със съдържание на протеин 12,5% и за незабавна доставка от черноморските пристанища напоследък остават непроменени от 307 до 311 щатски долара за тон, според руските анализатори от Sovecon.

Неотдавнашното отслабване на рублата спрямо долара трябва да осигури краткосрочна подкрепа за руския износ на пшеница. Подкрепата му обаче ще бъде ограничена в средносрочен план, тъй като експортната такса, която Русия определя всяка седмица, се увеличава с отслабването на рублата.

Руското министерство на земеделието прогнозира общо производство на зърно през 2023 г. на 125 до 127 милиона тона, включително само 80 до 85 милиона тона пшеница. Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев проведе съвещание за планиране на структурата на посевните площи за реколта 2023 г. Според плановете на Министерството на земеделието е необходимо освен всичко друго да се увеличат площите с пролетен ечемик с 400 000 хектара и с най-малко 125 000 хектара бобови култури, предимно грах, за да се запази сеитбообръщението, се казва в съобщението.

„Площта за отглеждане на зърнени култури и бобови култури е около 47,6 милиона хектара, което е със 136 000 хектара повече от тази година. В същото време руското министерство на земеделието вижда необходимостта от намаляване на площите с пшеница с почти 0,5 милиона хектара, „за да се поддържа баланс на цените и да се стабилизира вътрешния пазар в интерес на всички заинтересовани страни, както и да се продаде текуща рекордна реколта“, се казва в доклада на министерството.

Освен това за следващата година е обявен ръст в отглеждането на соя. Необходимата площ за слънчогледовите култури също е най-малко 9,8 милиона хектара и най-малко 2,2 милиона хектара за ленено семе. Според Дмитрий Патрушев през следващата година общата площ на всички обработваеми култури ще се увеличи с около 50 хиляди хектара и ще надхвърли 82 милиона хектара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X