Твърде много биомляко във Франция: 40% от него се продава като конвенционално

Френският млечен гигант Lactalis продава до 40% от своето био мляко като обикновено. По подобен начин действат и други големи френски мандри. Френските медии съобщават, че биологичното мляко се продава като конвенционално както по отношение на цената, така и по отношение на употребата.

Големите мандри, които събират органично и конвенционално мляко от фермерите, пълнят млякото в един и същи резервоар. Това  се случва, защото вече няма достатъчно търсене от страна на потребителите. Въпреки това годишното производство на биомляко продължава да се увеличава, като наскоро достигна 250 милиона литра годишно. Приблизително 40 процента от тях не се продават като органични, съобщават френски медии. Според последните данни потребителското търсене на биомляко е спаднало с около 10 процента, въпреки че биологичното земеделие се разширява във Франция, съобщава холандският селскостопански портал nieweoogst.

До 2019 г. Lactalis все още плащаше бонуси и субсидии на френските млекопроизводители, които преминаха от конвенционално към биопроизводство. През последните няколко месеца обаче вече не се говори за това, дори и за предишните гаранции за покупка. Освен това Lactalis се отказа от договорните неустойки и изплащането на субсидии в случай на обратно преминаване към конвенционално производство.

Докато цените на органичните храни са твърде високи за много потребители, производствените цени не покриват разходите за много органични фермери. По рафтовете на супермаркетите бутилките органично мляко все още струват повече от конвенционалното мляко. Според френски медии една бутилка органично мляко Lactel е струвала до 2,80 евро в средата на годината, в сравнение с 1,40 евро за опаковка конвенционално мляко.

В другия край на веригата обаче някои френски производители на биологични млечни продукти получаваха само 40 до 50 цента на литър или до седем пъти по-малко! Ситуацията е безпрецедентна: понякога на органичните фермери се плаща по-малко от на техните конвенционални колеги.

Биологичното производство на мляко се развива  във Франция успоредно с увеличаването на потреблението на биопродукти. Между 2015 г. и 2021 г. количеството органично мляко, произведено във Франция, се е удвоило от 600 милиона литра на 1,2 милиарда литра. Според френската асоциация на млечната индустрия до края на 2022 г. ще бъдат произведени още 100 милиона литра органично мляко поради продължаващите промени.

За разлика от своите конвенционални колеги – със силно колебаещи се цени – биологичните млекопроизводители всъщност се възползват от стабилни и постоянно растящи цени. Но от година насам всички френски млечни компании се борят да продадат биологичното си мляко – Lactalis, Sodiaal, Agrial и Biolait са четирите основни купувачи и търговци на органично мляко. Потреблението вече не расте толкова бързо, колкото производството. След десет години двуцифрен растеж, органичният растеж се забавя значително.

За първи път продажбите спадат и във Франция. Поради липса на възможности за продажба, органичното мляко е подложено на натиск и се „понижава“, съобщава френският медиен портал Basta!. По-конкретно, големите мандри, които събират органично и конвенционално мляко от фермерите, пълнят млякото в един и същи резервоар. Lactalis вече обяви през октомври 2021 г., че ще намали качеството на около 30% от събраното органично мляко.

Подобна е ситуацията и с други мандри като Biolait: цената за 1000 литра органично мляко падна от 500 евро на 385 евро, съобщава новинарският портал Basta!. През 2021 г. средната цена на органичното мляко е била между 462 и 472 евро за 1000 литра, но тенденцията е ясно низходяща, с повече или по-малко силни разлики в зависимост от мандрата и региона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X