Очакват се застудяване и валежи в цялата страна

През нощта облачността ще се увеличи над цялата страна. В Западна България ще завали дъжд. В източната половина от страната и Централния Предбалкан ще духа умерен до силен южен вятър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Минималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София около 1°. Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. След обяд ще започне бавно да се повишава.

Утре ще бъде облачно и дъждовно. Почти в цялата страна е обявен жълт код за опасни валежи, а на места и за силен вятър. За областите Кърджали, Хасково и Смолян синоптиците са издали оранжев код, предаде БТА.

Значителни ще са валежите на места в Западна и Централна България. В централните райони на Южна България са възможни и гръмотевици. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. След обяд в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува студен въздух. Към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и в западната част на Предбалкана дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 4°-5° на места в Западна България до 12°-13° в източната половина от страната, в София около 5°.

Над Черноморието също ще бъде облачно, около и след обяд с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 11°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°.

Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 800-1000 метра от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който след обяд в масивите от западната половина на страната ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 2°.

В сряда облачността над по-голямата част от страната ще се задържи значителна. Все още ще има валежи, предимно от дъжд и повече по количество в източната половина, но и на места в Западна България ще превалява, като в Предбалкана и във високите котловинни полета дъждът временно ще се примесва със сняг.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X