loader image

The Wall Street Journal: Цените на пшеницата, соята и царевицата се очаква да бъдат колебливи през 2023 г

Войната в Украйна продължава да инжектира нестабилност във фючърсите на зърно, които скочиха в началото на миналата година

За цените на зърното перспективите са несигурни, отчасти защото те зависят толкова много от война, чийто край изглежда не се вижда, пише The Wall Street Journal. Февруарската инвазия на Русия блокира износа на зърно от Черноморския регион и доведе до противопоставяне между Русия и западните нации относно енергийния износ на Русия, изпращайки вълни в световната икономика.

Инвазията на Русия в Украйна доведе до скок на фючърсите на зърно в САЩ в началото на 2022 г., преди скорошното им отстъпление. Новата година обещава да бъде още една нестабилна.

Фючърсите за пшеница и соя достигнаха рекордни нива по-рано през 2022 г., а фючърсите за царевица достигнаха най-високото си ниво от повече от десетилетие. Войната задуши доставките, както и сухото време в много райони.

Сега цените на зърното паднаха близо до нивото, в което започнаха през 2022 г. Спадът следва цялостното облекчаване на цените на суровините от природен газ до памук и дървен материал, които се понижиха през последните месеци след скока. Повече повишения на лихвените проценти от Федералния резерв и други централни банки за охлаждане на икономиките – процес, който според много анализатори може да доведе до поне умерена рецесия през 2023 г. – се очаква да задържи търсенето.

Споразумение, постигнато през юли, позволи безопасното преминаване на зърно от разкъсваните от война украински пристанища, освобождавайки милиони тонове хранителни продукти. През ноември двете страни удължиха споразумението с още 120 дни. Все пак сделката е крехка. Русия за кратко се оттегли през октомври и продължава да атакува украинските пристанищни градове. Износът на зърно от Украйна остава под нивата преди началото на войната, според данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

„Уайлд кард за зърнените култури е сделката за корабоплаване между Русия и Украйна и нейното оцеляване“, каза анализаторът  Джим Уайкоф. „Това е нестабилна ситуация, която търговците на зърно ще продължат да наблюдават много внимателно.“

Западните страни, включително САЩ, наскоро поставиха тавани на цените на международните продажби на руски суров петрол, за да ударят военните разходи на Кремъл. Русия каза миналата седмица, че няма да продава петрол или петролни продукти на тези страни.

Движенията в цените на суровия петрол оказват влияние върху селскостопанските фючърси, тъй като търсенето на царевица и соя в САЩ произтича отчасти от възобновяеми горива. Царевицата е основната съставка за производството на етанол, докато соевото масло е растително масло, използвано за производството на биогорива. По-високите цени на петрола правят производството на такива горива по-привлекателно, стимулирайки търсенето на  зърно.

Фючърсите на зърното се изстреляха до исторически нива в първите дни на руско-украинската война. Най-активната търговия с фючърси на пшеница на Chicago Board of Trade се повиши до рекордно високо ниво от $12,94 за бушел през март, надминавайки предишния връх от 2008 г. Фючърсите на соята също достигнаха своя рекорд, покачвайки се до $17,69 за бушел през юни. Фючърсите на царевицата се покачиха до 8,14 долара за бушел през април, което е най-високото им ниво от 2012 г.

Оттогава фючърсите върнаха част от тези печалби. В петък фючърсите на царевицата затвориха с 0,2% до $6,77 за бушел, соята затвори с 0,5% до $15,22 за бушел, а пшеницата затвори с 2,2% до $7,93 за бушел.

Някои анализатори залагат, че цените на зърното и други стоки ще се понижат през 2023 г., тъй като лихвените проценти продължават да растат.

„Смятаме, че цените на повечето суровини ще се понижат в началото на 2023 г., в разгара на глобалната рецесия и монетарното затягане в много големи икономики“, каза Каролайн Бейн, главен икономист по суровините в базираната в Лондон Capital Economics, в бележка, публикувана през декември.

Китай, водещият световен потребител на зърно, също ще повлияе на перспективите за селскостопанските фючърси през 2023 г. Страната наскоро заяви, че ще отмени строгите си мерки за контрол на разпространението на Covid-19.

„Китай трябва да види период на значителен икономически растеж през 2023 г., но се очаква това да бъде ограничено през първата половина на годината от бързото разпространение на Covid“, каза Арлан Съдерман, главен икономист по суровините в StoneX Group.

Въпреки това, фермерите също се борят с по-високи оперативни разходи, включително за торове и земеделско оборудване, и това може да поддържа цените на зърното високи.

„Зърнените култури са склонни да се търгуват на или близо до производствените си разходи, но исторически рядко се търгуват под производствените разходи“, каза Джейк Ханли, управляващ директор и старши специалист по портфолио в Teucrium Trading.

Цените на компонентите на торове като урея спаднаха от рекордно високите нива по-рано през 2022 г., но остават доста над средното ниво за пет години, според данни от фирмата за изследване на стоки DTN.

Цените на природния газ, друга суровина за тор, паднаха рязко през последния месец, но също така са значително нагоре спрямо преди година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X