В Русенска област е останала само една птицеферма

В Русенска област е останала само една птицеферма в покрайнините на село Бъзовец. Останалите са фалирали по време на пандемията. Яйцата оттам излизат за 30 стотинки бройката, но в магазина вече се продават с 10-15 стотинки по-скъпо, в зависимост от размера им. А в големите търговски вериги за две яйца трябва да приготвим левче. От птицевъдния бранш обясняват шоковата цена на яйцата с увеличението на електроенергията, горивата, фуража. Опаковките също са поскъпнали двойно. Прогнозата им за Великден е, че цените ще се запазят същите, дори е възможно леко да поевтинеят, ако има внос от Полша и Румъния, информира БНТ.

Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов. Тя е сред 10-те в страната, в които кокошките наистина са щастливи, защото се отглеждат на свобода. Заедно със семейството си фермерът се грижи за 15 000 птици. Отоплява ги с пелети и тегли кредит след кредит, за да им купи фураж.

Пиленцето, което го отглеждаш от първия ден до 150 ден до пронасяне е над 15 лева за бройка, което е доста голяма инвестиция и това рефлектира върху стойността на яйцето. Като себестойност на едно яйце само фуражът е над 16 ст.„, каза Йордан Йорданов – собственик на птицеферма.

Като начисли отопление, осветление, вода, транспорт, ваксини, дезинфекция и работни заплати цената на яйцето вече е 30 стотинки.

Годишно Йордан Йорданов произвежда 4 милиона яйца, но крайната цена за потребителя определят търговците.

Не може една държава като Германия да си подпомага фермерите като получават нисколихвени заеми, докато при нас – секат ти главата от кръста обаче„, каза Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов казва, че отдавна мисли да продаде бизнеса си, но няма кой да купи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X