Няма какво да се лъжем: Хлябът, олиото и царевицата на българския пазар са украински

В момента и хляба, и олиото, и царевицата на пазара у нас са украински. Произведени тук, но с украински суровини. Това каза в интервю за Радио Варна производителят и животновъд Назми Маджар, който обработва земи в няколко села в община Ветрино, Варненско.

Земеделецът отглежда пшеница, овес, люцерна. Той обаче има 1 000 тона пшеница, които залежават на склад. Причината е по-ниската цена на украинските суровини. Зърното от Украйна обаче е произведено с помощта на забранени у нас препарати, казва Маджар.

Той категорично определи 2022 г. като лоша. „Украинската продукция много ни подби пазара и не можем да си продадем стоката. В момента у нас се изкупуват предимно по-евтините украински пшеница, царевица и слънчоглед. Но, тази стока от Украйна не се проверяват за хербициди. Има такива, които са забранени в България,  но в Украйна са разрешени. В България не можеш да пръскаш с по-евтин препарат, примерно китайски или някакъв друг, но в Украйна ги ползват“, сподели стопанинът на ниви и на близо 1 000 глави добитък.

„Резултатите от лабораторните изследвания на тези проби не са показали нередности в проверените стоки, информират от МЗм“ , се казва във всяко съобщение на нашите власти. „Ако приемем това за вярно, можем да твърдим, че след като украинските колеги пръскат с много по-евтини и разрешени за тях препарати, то същите – забранени тук в ЕС, не са вредни. Тоест определянето им за „вредни и опасни“ е лъжа с цел изнудване и притискане на фермерите в ЕС“, възмути се с право български фермер пред Гласът на земеделеца. И сега кой е прав и кой не?

А потребителите, които във Фейсбук жалят за българското земеделие, а на практика с поведението си се радват на загиването му, заставайки срещу българските производители и подкрепяйки украинския внос, ни е трудно да разберем.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X