Испански фермери протестират срещу планове за ограничаване на водата за напояване

Фермери протестираха в Мадрид срещу правителствена заповед за осигуряване на екологична защита на река. Селскостопанските производители виждат този ход като заплаха за водните ресурси, от които се нуждаят, за да напояват своите култури, предаде Асошиейтед прес.

Няколко хиляди протестиращи, докарани с автобуси от югоизточния регион, засегнат от плана, се събраха вчера пред испанското министерство на екологичния преход, настоявайки за оставката на министър Тереза Рибера.

„Радост е да видя всички вас тук, защото това означава, че селското стопанство в Югоизточна Испания е все още живо и ще остане такова въпреки политиците, които идваме да посетим днес“, каза Лукас Хименес, президент на Централния съюз за напояване, пред множеството, апелирайки да оставят водата в ръцете на онези, които разбират от нея.

Властите са изчислили, че на протеста е имало около 7000 души.

Фермерите се противопоставят на министерско решение за установяване на ново минимално ниво на водата за река Тахо въз основа на поддържането на нейното екологично здраве. Те се опасяват, че това ще означава по-малко вода за полетата им.

Спорът идва, след като южната европейска страна преживя най-горещата година в историята и продължителна суша, която опустоши десетки култури, сред които и една от основните й храни – маслините.

Тахо е най-дългата река на Иберийския полуостров, извираща от Източна Испания и преминаваща 1007 километра, преди да се влее в Атлантическия океан, южно от португалската столица Лисабон. В Португалия реката се нарича Тежу. Сравнително близо до извора ѝ е направен канал, който пренасочва малко вода на юг към река Сегура. Тази крайбрежна зона разчита на водата за напояване на плодовете и зеленчуците, които изнася за Европа и извън нея.

Досега Тахо беше единствената река в Испания без официален „екологичен праг“, който използва екологични критерии, за да установи минималния нужен отток, гарантирайки екологичното здраве, твърди министерството в защита на своето решение. То идва след пет съдебни разпореждания за определяне на екологичен минимум за Тахо.

До този момент реката е имала минимум от шест кубически литра в секунда според праг, който е установен, без да се вземат предвид екологичните фактори. Той се е увеличил до седем кубически литра тази година и прогресивно ще нарасне до 8,6 кубически литра в секунда през 2027 г.

За да помогне за компенсиране на всяко бъдещо намаляване на водата, която преминава през канала към Сегура, министерството инвестира в модернизирането на инсталациите за обезсоляване и оборудването им със слънчеви панели, с намерението да намали цената на генерираната от тях вода.

Министерството също така твърди, че Тахо е намаляла с 12 процента от 1980 г. насам и само по-строг контрол ще предотврати епизоди на пълно пресъхване, както се случи през 2017 г.

Рибера поиска това да не се превръща във „водна война“, настоявайки, че Испания трябва да се адаптира към изменението на климата. „Трябва да се подготвим за два вида излишък, години с дълги цикли на екстремна суша и периоди на много интензивни наводнения“, заяви тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X