ПРОБИВ: Alphabet навлезе в земеделието с компания за данни и ИИ

Alphabet, компанията-майка на Google, днес публично стартира Mineral, agtech бизнес, който инкубира скрито в рамките на своята така наречена „фабрика за лунни изстрели“ X от 2017 г. насам.

Mineral има за цел да предостави основополагащи и приложими данни и анализи за компании в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и технологиите, за да разберат по-добре природните системи, движещи нашето снабдяване с храна, и да намерят нови и подобрени начини за управление на индустрията в в условията на климатичните промени.

И решава това, което според Елиът Грант, главен изпълнителен директор на Mineral, е ключов проблем, който задържа напредъка на цифровото земеделие от години: ниски нива на висококачествени, разнообразни и мащабируеми масиви от земеделски данни.

„Все още е рано за AI/ML и сензори в селското стопанство. Харесва ми колко много иновации се случват – и ние отчаяно се нуждаем от тях – но тази индустрия все още е в нулев ден за съзряване, така че видяхме възможността да създадем основополагащи технологии, за да помогнем на други компании да вървят по-бързо“, казва Елиът Грант, главен изпълнителен директор на Mineral. AFN. „Не са събрани достатъчно данни и това е проблем в цялата индустрия.“

Mineral събира данни в мащаб. Той съчетава собствена сензорна технология – натоварен с камера марсоход, способен да събира големи масиви от изображения – с „големи, мултимодални, неструктурирани набори от световни селскостопански данни, получени от сателитни изображения, селскостопанско оборудване и публични бази данни“.

Той също така провежда изследвания на растенията с цел да може да предостави на клиентите анализи и прозрения за светия граал на агропрозренията: връзката между генетиката на културите, въздействието върху околната среда и практиките за управление във фермата, според Грант.

Огромни нужди от данни

Mineral вече е изследвал и анализирал 10% от земеделските земи в света и казва, че ще увеличи броя на точките от данни, изтеглени и анализирани от всяка една ферма с повече от 20 пъти до 2050 г., от средно 190 000 точки от данни на ден през 2014 г.

С тези данни Mineral разработи 80-инчови модели за машинно обучение с висока производителност, за да помогне на редица фирми, фермери, изследователи и животновъди да „предсказват добивите на културите, да увеличат производството, да се насочат към вредители и плевели, да намалят отпадъците, да сведат до минимум химикалите и водата, с цел намаляване на въздействието на селското стопанство върху планетата“, се казва в информационния лист на компанията.

Обширните и надеждни набори от данни са от съществено значение за ефективната работа на изкуствения интелект и машинното обучение (AI/ML). В други индустрии с по-малка променливост – и тези с по-кратки цикли, с които трябва да се справите, отколкото типичната година или двугодишни сезони на отглеждане в селското стопанство – събирането на повтарящи се данни е много по-лесно. Селското стопанство се променя от един ден на следващия, тъй като културите растат, времето се променя, плевелите и вредителите се появяват и още!

„Това е сурова среда за събиране на данни; съчетано с астрономическата сложност на проблемите, които хората се опитват да решат в различни области, които се променят всеки ден, това е много труден проблем за решаване с изкуствен интелект особено с ниско ниво на данни, от което да започнете. Не мисля, че хората оценяват колко много разнообразие има в земеделския сектор.” Той спомена, че някои от членовете на неговия екип, които са се присъединили от други индустрии като рекламата, като цяло са били изненадани колко по-трудно е било от очакваното.

За да увеличи своите набори от данни, Mineral дори създаде симулирани изображения на растения, „които са толкова реалистични, че можем да ги използваме за обучение на модел, дори ако нашият марсоход никога не е виждал това растение в реалния свят“, каза Грант пред The ​​Smithsonian миналата година.

Данните са от ключово значение, но има и значителни разработки в областта на изкуствения интелект и изчислителната мощност, което позволява на Mineral да се възползва напълно от дълбоките нива на опит, работна сила и цифрова инфраструктура в компанията майка Alphabet, добавя Грант.

Грант казва, че компанията все още проучва бизнес модела, но се споменава като услуга за големи компании, както и за стартиращи фирми, които искат да ускорят своите иновации с данните, прозренията и инфраструктурата, които Mineral може да предостави, без да се налага да правят всичко от нулата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X