Продължава поевтиняването на основните зърнени стоки по световните пазари

Понижението на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари продължи и през тази седмица, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

В САЩ хлебната пшеница поевтиня с 2 долара до 327 долара за тон, тази във Франция пада с 8 евро до 299 евро/тон. Само в Украйна пшеницата добави 5 долара към старата си доста ниска цена и достигна 290 долара за тон. Котировките на руската пшеница за пореден път остават без промяна на 305 долара за тон.

Трендът при царевицата е по-разнопосочен – в САЩ понижението спря и цената се качи с 2 долара до 309 долара за тон, във Франция цената спадна с 2 евро до 293 евро/тон, в Русия царевицата поскъпва с 3 долара до нива от 253 долара за тон.

Цената на ечемика във Франция, която преживя чувствителен спад за последния месец, сега продължи низходящото си движение, но само с 4 евро до 275 евро за тон. В Русия за пореден път се запазиха старите стойности от 272 долара за тон. Рапицата на борсата Юронекст (Euronext) остава непостоянна, като тази седмица слиза отново надолу с 14 евро до нива от 569 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, отстъпи с 5 долара до 1260 долара за тон, а тази на рафинираната захар се опитва да компенсира предишните загуби с поскъпване от 4,60 долара, достигайки 539,30 долара за тон на борсата в Лондон.

Офертите за зърно на Софийска стокова борса са предимно за предлагане. Цена „продава“ на хлебната пшеница от производител е на начално равнище от 620-630 лв./тон, на фуражната пшеница е 570 лв./тон, а за царевица – 560 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 920-930 лв./тон – с 20-30 лева по-евтино от предишната седмица. Всички цени са без ДДС. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X