Сушата в Тунис заплашва продоволствената сигурност и вдига цената на питейната вода

След три години суша, които изцедиха резервоарите в страната и заплашиха да съсипят реколтите от решаващо значение за изпитващата трудности икономика на Тунис, властите в северноафриканската държава бяха принудени да прибягнат към една крайно непопулярна марка – те повишиха цената на чешмяната вода за домакинствата и бизнеса, съобщава Ройтерс.

От септември до началото на януари в Тунис са паднали само 110 милиона кубични метра дъжд, което е около една пета от нормалното количество, членове на съюза на фермерите и на главния профсъюз в страната предупреждават, че зърнените култури ще пострадат като допълнение към вече съществуващите проблеми с доставките на храна.

„Ситуацията е много опасна след години на непрекъсната суша. Язовирите са пълни до само 25 процента от капацитета си, а някои са дори на 10“, каза Хамади Хабиб, служител на министерството на земеделието.

Тъй като изменението на климата се ускорява и носи невероятни горещини в средиземноморския регион през последните лета, зимните дъждове в Северна Африка многократно намаляха и доведоха до системни проблеми на селското стопанство от Мароко до Тунис.

Празните язовири по плодородните северни хълмове и източните равнини тревожат фермерите, които произвеждат маслини и пшеница, някога превърнали Тунис в житница за древния свят. Зехтинът все още е най-важният износ на страната.

В селския район на Силиана фермерът Хатем Нафруди пълни цистерната си с вода от изчерпан язовир. „Не съм свикнал да поливам бадемови и маслинови дървета през зимата. Но поради тази суша, ето ме тук“, каза той, оплаквайки се от това, което нарича „най-слабия на валежи сезон от десетилетия“.

Тунис вече има проблеми с доставките на храни поради високите световни цени и финансовите затруднения на правителството, които намалиха капацитета му да купува вносна храна и да субсидира фермите у дома.

Сушата повиши цените на фуража, допринасяйки за кризата в млечната промишленост на страната, тъй като фермерите разпродават стада, които вече не могат да си позволят да отглеждат, оставяйки рафтовете на супермаркетите с мляко и масло празни.

Тъй като правителството се опитва да даде приоритет на основните зърнени храни и експортните култури, то призова фермерите да спрат напояването на зеленчукови полета с вода от язовири.

Като допълнителна спешна мярка властите в някои случаи ограничиха също доставките до фермите, за да гарантират, че ще има достатъчно питейна вода за домовете и предприятията.

Докато се бори както със собствените си фискални проблеми и с необходимостта да намали всяко прекомерно потребление, правителството повиши цените на водата с по-големи увеличения за най-големите потребители и най-богатите икономически сектори.

Всички тези мерки повишиха цените на зеленчуците, като добавиха инфлация от над 10 процента миналия месец, което предизвиква обществения гняв срещу президента Каис Сайед и правителството, което той назначи, след като взе повечето правомощия през 2021 г.

„Време е властите да обявят извънредно положение за водата“, каза Радия Смине от Тунизийската обсерватория за водата, алармирайки, че мълчанието ще ги доведе до състояние на жажда и хиляди семейства ще останат без питейна вода.

Министърът на икономиката Самир Саид коментира пред Ройтерс миналата седмица, че Тунис подготвя проучвания за нови язовири и инсталации за обезсоляване на морска вода, които да бъдат построени между 2023-25 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X