„Данон“ планира да намали емисиите метан, изпускан от млечните крави

Френският гигант в хранителната промишленост „Данон“ (Danone) обяви днес, че възнамерява да намали с 30 на сто до 2030 г. спрямо 2020 г. емисиите метан, изпускани при отглеждането на кравите, които снабдяват заводите му с прясно мляко, предаде Франс прес.

„Ще видим как можем да подобрим като цяло практиките във фермите“, заяви пред АФП говорителката на групата Жанет Лано. Сред възможните лостове на действие са прибягването към породи, които емитират по-малко количество метан, оптимизиране на хранителните режими, продължителна поддръжка на продуктивността на кравите, улавяне на емисиите и преработването им под формата на биогаз.

Екологичният баланс при отглеждането на едър рогат добитък се нарушава от процеса на храносмилане на кравите, които изхвърлят метан, оригвайки се. Той е същият като газа в градовете, чиято топлинна мощност надвишава тази на въглеродния диоксид.

„Данон“ е първата хранителна компания, която си е поставила специфична цел за намаляване на метановите емисии“, се посочва в комюнике.

Тази цел се вписва в линията на „Глобалния ангажимент за метана“: около 100 страни се ангажираха на Срещата на върха за климата КОП26 през 2021 г. да намалят метановите емисии с поне 30 на сто до 2030 г. спрямо 2020 г.

Целта на „Данон“ покрива прясното мляко, което се купува директно от 58 000 ферми за мляко в 20 страни и е отговорно за 70 на сто от метановите емисии. Планът не се разпростира до млякото на прах за бебета, което се получава чрез посредници. 

„Данон“ обяви, че е намалил „с около 14 на сто“ метановите емисии между 2018 г. и 2020 г.

В Мароко, където групата получава мляко от неголеми ферми, „може да бъде постигнат огромен напредък чрез оптимизация на производството“, заяви Лано. 

Подобряването на млечността на всяка крава позволява да се намали – при еднаква продуктивност – броя на животните и съответно емисиите.

„Данон“ се интересува и от иновации, чрез които може да се филтрира емитирания от кравите метан чрез устройство, което се поставя на оглавника, или да намали производството му в източника, например, благодарение на хранителни добавки на базата на водорасли.

В доклад на Програмата на ООН за околната среда от 2021 г. се посочва , че технологичните решения имат „ограничен потенциал“ за значително намаляване на емисиите от селскостопанския сектор.

Авторите на доклада препоръчват най-напред промяна в поведението, като например подобряване на отглеждането на добитъка и приемането на хранителни режими с по-малка употреба на месо и млечни продукти, преди да бъдат изцяло извадени от менюто.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X