Farm Journal
Независимо дали са останали от предходната година или са чисто нови, съхраняването на тези продукти през зимата не е напълно безрисково. Подобно на други стоки, пестицидите и придружаващите ги адюванти имат срок на годност и срок на съхраняване, като и двете могат да бъдат силно повлияни от условията на средата.
„Фермерите често имат десетки хиляди долари, затворени в продукти за растителна защита, които стоят в бараката, така че е важно да направят всичко възможно, за да защитят тази инвестиция“, казва Фред Уитфорд, директор на Purdue Pesticide Programs. „Предприемането на няколко прости стъпки може да помогне на фермерите да запазят парите си, инвестирани в тези продукти.“
Ето кратък преглед на четири неща, които фермерите трябва да имат предвид, когато съхраняват пестициди през зимата:
- Не пренебрегвайте етикета
Изискванията за съхранение на пестициди могат да варират значително. Някои продукти могат да замръзнат; другите не могат. Някои могат да издържат на екстремна топлина, докато други трябва да се съхраняват в определен температурен диапазон. Някои трябва да се пазят от пряка слънчева светлина. Четенето на етикета ще хвърли пословичната светлина върху правилните условия за съхранение на определен пестицид.
„Разбирането как замразяването и размразяването влияе върху ефикасността на продукта е особено важно“, казва Уитфорд. „Понякога, след като продуктът замръзне, съставките се утаяват и не можете да ги смесите отново в разтвора.“
След като производителите определят изискванията за съхранение на пестицидите, които използват, те трябва да намерят място за съхранение, което да е подходящо. В идеалния случай сухите състави трябва да се съхраняват в среда с ниска влажност, за да се избегнат проблеми със слепването. Също така е най-добре да съхранявате сухите продукти на рафтове над течните. - Първо използвайте най-старите
Съгласно Федералния закон за инсектицидите, фунгицидите и родентицидите (FIFRA), EPA изисква всички пестицидни продукти да отговарят на спецификациите за стабилност на активните съставки и качество на продукта. Уитфорд казва, че за повечето продукти формулата трябва да остане стабилна в продължение на две до три години при нормални условия.
„Това не означава, че след три години даден продукт вече не е добър“, казва той, сравнявайки го с датите „най-добър до“, които производителите на храни използват. „Те подпечатват вашия галон мляко с дата, но това не означава, че млякото се разваля на тази дата. Същото е и с тези пестициди. Един продукт може да е на четири или пет години и все още толкова ефективен, колкото когато е бил закупен, но друг може да загуби ефикасността си по-бързо. Всеки пестицид е различен.“
Постоянният маркер е всичко, от което се нуждае фермерът, за да следи колко време даден химикал е бил съхраняван. Напишете датата на закупуване на всеки контейнер или на кутията, в която са опаковани. Също така е добре да се отбележи кога продуктите се отварят, ако не са използвани напълно през сезона.
Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!