Роля на арбускуларната микориза в защитата на растенията срещу почвени патогени

Гъбите Arbuscular mycorrhizae (AMF) са вид симбиотична връзка между растения и гъби, които осигуряват множество ползи за растението гостоприемник, включително защита срещу почвени патогени.

Тази симбиотична връзка между корените на растенията и AMF значително променя екосистемите и въздейства върху защитните механизми на растенията по пряк и индиректен начин.


Насърчаване на растежа на растенията поради подобрено усвояване на минерални хранителни вещества чрез обширната AM гъбична хифална мрежа.


Гъбичните вторични метаболити имитират молекули, стимулиращи растенията, като ауксини, гиберелини и абсцизова киселина, които модулират растението

Конкуренция с почвените патогени за хранителни вещества и пространство.

Секреция на специфични свързани със стреса фитохормони (напр. JA и ET) и подобряване на ISR (индуцирана системна резистентност) на растението гостоприемник.


Променени коренови ексудати, които потискат фитопатогените.


Промени в почвената микробна общност (напр. привличане на антагонисти на патогени),

Растенията гостоприемници играят активна роля в тези взаимодействия. Освобождаването на стриголактони (SLs) като част от кореновите ексудати индуцира разклоняването на AMF хифите за насърчаване на микоризацията.

Полезни ендофити като Trichoderma и други гъби обикновено се използват като агенти за биоконтрол, с потенциал за приложение в подпомогната от гъбички биоремедиация с използването на гъбични сидерофори.

Изображение: реакции на растенията срещу патогенни гъби в отсъствие и присъствие на AMF (кредити: Elhamouly et al. 2022; DOI: 10.3389/fpls.2022.1044896).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X