Германските зелени: Писна ни от агробизнеса

Германският министър на земеделието не „разговаря“, казват климатичните групи

Германски алианс от екологични, селскостопански и социални организации заяви, че министърът на земеделието Джем Йоздемир не ходи на разговори с тях, за да направи сектора на селското стопанство и храните по-устойчив и социално справедлив.

„Писна ни от агробизнеса“, каза Кристиан Ролман от алианса Wir haben es satt („Писна ни“), съставен от около 100 асоциации, на пресконференция в понеделник (16 януари).

„Унил, твърде малко, твърде бавен – това е обобщението след една година на Джем Йоздемир в Министерството на земеделието“, каза той за зеления министър на земеделието на Германия.

Групата призовава за протест в Берлин в събота (21 януари), за да изрази разочарованието си от липсата на действия от страна на министъра, който според групата почти не е предприел никакви мерки, за да направи селското стопанство и храните по-устойчиви и социално справедливи на практика.

Климатичните активисти бяха обнадеждени в началото на законодателния период, тъй като вече едногодишното социалистическо-зелено-либерално правителство на канцлера Олаф Шолц приписа портфейлите за земеделие, климат и околна среда на Зелените.

Тези надежди обаче са попарени, каза Мартин Кайзер от Грийнпийс.

Йоздемир „назова ясно предизвикателствата през първата си година на поста, по-ясно и честно от предшествениците си“, но има „голяма празнина“ между съобщенията и конкретните действия, добави той.

Поддавайки се на синдикалния натиск

Организациите твърдяха, че Йоздемир продължава да следва най-малко противоречивия път и по важни въпроси се поддаде на натиска от коалиционните партньори и Съюза на фермерите – съюз, който не е част от официалния алиас, а се състои от различни асоциации, в които фермерите се организират сами. 

Йоздемир се „обърка“ по отношение на временното облекчаване на някои екологични правила за селското стопанство в контекста на войната в Украйна и се страхува от недостиг на храна, каза Йорг-Андреас Крюгер, президент на организацията за опазване на природата NABU.

Поради изкривяванията на световните селскостопански пазари, причинени от войната, германският министър на земеделието и федералните провинции се споразумяха през лятото да предоставят изключения за 2023 г. от някои екологични правила, които фермерите обикновено трябва да изпълняват като част от Общата селскостопанска политика на ЕС.

Освен всичко друго, това включва облекчаване на изискванията за така наречените угари, които трябва да бъдат оставени необработени в интерес на биоразнообразието.

Това беше стъпка, която беше поискана от Съюза на германските фермери, но беше критикувана от екологични организации.

Време за търпение?
В отговор на критиките Йоздемир призова асоциациите към търпение.

„Хубавото в моята работа е, че мога сам да цитирам критиките от страна на околната среда и защитата на животните, защото ги споделям по много въпроси“, каза той в интервю за Taz, публикувано във вторник (17 януари).

„Рим също не е построен за един ден“, добави той.

„Фундаменталното“ преструктуриране на една система отнема време и разчита на компромис, както на национално ниво с коалиционните партньори, така и на по-широкото ниво на ЕС, каза той.

„Държавната структура на Федерална република Германия не предвижда федералният министър на земеделието да може да заобиколи парламента, коалиционните партньори, Бундесрата и Европейската комисия, за да подкопае закона“, добави Йоздемир.

Междувременно алиансът и Съюзът на фермерите са съгласни, че изготвените досега планове за преструктуриране на животновъдството не правят много за повишаване на хуманното отношение към животните и за по-устойчива система. Тук либералният коалиционен партньор на Йоздемир, по-специално FDP, досега настоява за бюджетна дисциплина и ограничаване на харченето, доколкото е възможно.

1 милиард евро, осигурени досега от правителството за така нареченото стартиращо финансиране за подпомагане на ферми при преобразуване на конюшни, е „абсолютният минимум“, добави Кайзер от Грийнпийс.

Съюзът на германските фермери също остро разкритикува плановете отново в понеделник и предупреди, че Германия ще бъде унищожена като място за животновъдство.

Програмата за преструктуриране на животновъдството всъщност е „програма за постепенно премахване на животновъдството“, каза президентът на съюза Йоахим Руквид пред Lebensmittelzeitung в скорошно интервю.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X