Министерството на земеделието на САЩ засилва надзора върху органичните храни

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) издаде нови изисквания за храни, етикетирани като органични, чиято цел е справяне с измамите и засилване на надзора, съобщи Асошиейтед прес.

Новите изисквания засилват прилагането на строгите дефиниции на USDA за органични храни, които трябва да разчитат на „естествени вещества и физически, механични или биологични методи на отглеждане във възможно най-голяма степен“.

Правилото изисква сертифициране на Националната биологична програма на USDA за всички вносни органични храни, увеличава сертифицирането на повече фирми във веригата на доставки и засилва правомощията за инспекции, водене на записи, проследимост и практики за предотвратяване на измами.

Асоциацията за органична търговия, която лобира за правилото, каза, че това представлява най-голямата промяна в органичните разпоредби от създаването на програмата за органични храни на USDA.

Служители на Асоциацията за органична търговия заявиха в изявление, че регламентът „ще направи много за възпиране и откриване на органични измами и за защита на органичния интегритет по цялата верига на доставки“.

Според асоциацията, продажбите на органични храни в САЩ са надхвърлили 63 милиарда долара през 2021 г., като потребителите са готови да платят най-скъпо за продукти без пестициди и други замърсители.

Пресните продукти, зърнени храни и други храни са уязвими за измами. Този месец служители на Министерството на правосъдието са издали обвинителни актове в схема за милиони долари за износ на неорганично зърно в САЩ, което да се продава като сертифициран органичен продукт.

Новото правило влиза в сила през март и компаниите ще имат една година, за да се съобразят с изискванията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X