Международната зелена седмица се завърна в Берлин след двугодишна пауза

Началото на Международната зелена седмица в Берлин бе дадено днес, като селскостопанското събитие беше подновено след двугодишно прекъсване по време на пандемията, предаде ДПА. Изложението тази година се провежда в периода 20-29 януари.

Около 1400 изложители от 60 страни са представени на панаира, който, освен изложбена площадка за производителите, е и основен форум за обсъждане на ключови проблеми в селскостопанската икономика.

Въпреки големия брой посетители, очакван до края му на 29 януари – 300 000, събитието е по-малко от предишни години, когато Зелената седмица привличаше средно около 400 000 гости.

В дните преди началото на панаира вече имаше дискусии за екологичните промени и политическите рамкови условия, както и потребителските цени и последиците от войната в Украйна.

На церемонията по откриването в четвъртък вечерта присъства германският министър на земеделието Джем Йоздемир. Изказването му обхвана плановете за намаляване на ДДС върху плодовете, зеленчуците и варивата, както и етикетирането за произход на месото, което предизвика само хладни аплодисменти от присъстващата професионална публика.

Българският министър на земеделието Явор Гечев също замина за Берлин, където освен да посети изложението, ще участва и в Срещата на върха на земеделските министри, която се организира от Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия. Тя ще се състои в събота (21 януари) и е на тема „Трансформиране на хранителните системи. Световен отговор на многобройните кризи“. 

Българският щанд на изложението беше открит от министър Гечев тази сутрин с думите: „България е известна със своите аромати и вкусове на храни“, насочени към Джем Йоздемир, европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, кмета на Берлин Франциска Гифай и другите гости, които участваха в официалното откриване. Те разгледаха представените на щанда традиционни български продукти. В събитието участва и заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

Страната ни е представена във форума от 14 родни производители от хранително-вкусовата промишленост. Те ще изложат български продукти като мед, вино, млечни и месни изделия, биопродукти и други. България участва в изложението за 32-ри пореден път, като тази година щандът ни е с площ 198 кв. м.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X