Гръцките фермери обявиха национална стачка

Безсрочна стачка започнаха гръцките фермери в неделя. Тя обхваща цялата страна и в нея участват всички земеделски синдикати. Фермерите обвиняват правителството в бездействие и много обещания, които не се изпълняват. 

Непосредствените проблеми, които тревожат и извеждат фермерите на улицата, са:

– Високата себестойност на производството със скъпия петрол, многократните увеличения на цената на електроенергията, увеличенията на фуража за животни, торовете, селскостопанските суровини и консумативи.

– Срамът от „отворените“ и неприемливо ниски цени на производител за повечето селскостопански продукти, определени от търговските вериги.

–Неприемливата ситуация с ELGA (електрическа компания), която не признава и не компенсира всички производствени аварии, причинени от лошо време и болести по растенията и животните

–Прилагането на новата ОСП от 1 януари 2023 г., която предвижда намаляване на стотици милиони евро в плащанията в цялата страна за всяка година, премахване на екологизирането, по-големи пречки за нови помощи. То е придружено от намаляване на обвързаната помощ за продукти или включването на други продукти, което обаче не засяга всички региони на страната, така че с тактиката си „разделяй и владей“ правителството настройва един фермер срещу друг.

„Днес сред борците за препитание в селските райони е натрупан значителен опит, за да се разбера, че техните проблеми не са нито временни, нито сезонни, нито „вносни“, вместо това те са постоянна дрезгавост между фермерите с всички правителства, което прави оцеляването им все по-трудно. Опасната, антинародна политика, следвана от едно след друго правителства, верни на насоките на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, води до изоставяне на земеделските площи, а фермерите-животновъди, които остават в производството, преживяват „мъчението на капката “, опитвайки се да останат на нивите и да държат стадата си в дългове“, коментира 902.gr.

Рамката от искания на организираното земеделско движение, която се е формирала чрез неговите колективни процеси, включва следното:

–Попълване на пропуснатите приходи за тези продукти, които са били продадени под себестойността или е имало затруднения в наличността им, поради загуба на външни пазари или поради големи загуби в производството поради неблагоприятни климатични условия.

– Намаляване на производствените разходи, с необлагаем петрол, намаляване на цената на електроенергията, таван от 0,07 евро на киловатчас, премахване на енергийната борса, глобата за замърсител и ДДС върху средствата – доставки.

– Минимални гарантирани цени, които ще покрият себестойността на продукцията, като същевременно осигурят издръжка и достъпни цени на продуктите за масова консумация.

– Защита от природни бедствия, с изпълнението на всички необходими инфраструктурни проекти, както и промяна на регулацията на ELGA, така че да застрахова и компенсира производството и капитала срещу всички природни бедствия и болести на 100%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X