Ларви от насекоми вместо пържоли? Не, благодаря! 

Асоциацията на производителите на насекоми в България (да, имаме такава асоциация!) днес гордо ни информира за следното радостно събитие и постижение на прогресивната общност: 

„Европейският съюз (ЕС) наскоро одобри използването на Acheta Domesticus, по-известен като домашен щурец, в храната на европейските потребители. Новоприетият регламент ще позволи на производителите на храни да въведат частично обезмасления сух прах (брашно) от домашния щурец на хранителния пазар на ЕС“.

Става въпрос за Регламент 2023/58. Това е разрешение, което позволява в страните от ЕС да се ядат ларви. Сушени ларви, на прах, на паста като добавка. Ларвите са на насекомото „малък мрачник“. Домашните щурци вече могат да се използват в храната – замразени, сушени или на прах. От четвъртък това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар, след като нов закон влезе в сила в ЕС. От Европейската комисия посочиха, че са подадени заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни. Те се считат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Това отваря вратата на всеки производител на салам, кашкавал, бисквити да ви черпи и с ларви. А вратата за промяна на нашите локални държавни стандарти за производство отдавна е отворена. Полулегално. От яденето на ларви може да ни спаси само едно нещо. Да се окажат по-скъпи отколкото традиционните суровини. Надявайте се.

“ Какво ще се случи с човешкия организъм (вашият организъм), който се принуждава да яде напълно несвойствена храна. Отговорът е бърз и ясен: „На кой му пука?!“ Ще се направи изследване от „независима лаборатория“, която ще твърди, че не взима пари от никъде, че не знае значението на думата „лобист“ и ще се пусне един голям ПР за това, как бръмбарът не отделя метан като пърди. Как точно тези ларви се отразяват на човешкия организъм обаче ще остане загадка. (Същото като загадката какво става с телата ни при консумация на ГМО храни). А щом е загадка вече е теория на конспирацията и вие, съмняващите се, сте конспиратори. Разбирайте престъпници. Вашето мнение ще бъде трито, преследвано и ако не ви дойде акъла навреме – и санкционирано. Затова лапайте ларвите с кетчуп (за по-добър вкус) и преглъщайте.

Вече съм в очакване на кохортите научни сътрудници, хабилитирани говорители и математици да обяснят как всичко е наред. Но вие си знаете, че не е така. Нищо не е наред. Вие вече ядете ларви. Няма да ви спаси и четенето на етикети. Има начини и това да се заобиколи. Нали знаете?

Никой не експериментира с храната ни. Експериментът вече сме ние“, пише журналистът Емил Йотов.

А лобистите не закъсняха. Още днес се появи статия в земеделска медия, която любезно и търпеливо, почти като на бавноразвиващи се, ни обяснява следното:

“ Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества – подобно на пилешкото, говеждото, рибата или свинското, а освен това са вкусово неутрални. Повече от 2 млрд. души по света се прехранват чрез тях. В Европа тази практика също се приема все по-добре.

Защо се разрешава употребата на насекоми като храна?

След неотдавна издаденото разрешение брашнените червеи вече се считат за „нова храна“. Те не са широко консумирани от хората в ЕС преди 15 май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент.

След строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), държавите членки дадоха зелена светлина на Комисията да позволи на стопански субект в областта на храните, който е подал заявление за такова разрешение, да пусне продукта на пазара на ЕС.

На 1 юни 2021 г. Комисията прие правния акт.

Безопасни ли са насекомите като храна?

Новите храни са приети на европейския пазар след направена строга научна оценка от ЕОБХ, че не представляват риск за човешкото здраве. Заключението е, че жълтите брашнени червеи са безопасни.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многобройните проблеми, с които се сблъскваме през 21-ви век – нарастващите цени на животинските белтъци, продоволствената несигурност, натискът върху околната среда, нарастването на населението и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа.

В нашия свят има

изобилие от насекоми, които имат високо съдържание на белтъци и хранителни свойства,

а освен това те представляват едва 1% от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална хранителна алтернатива, улесняваща преминаването към здравословен и устойчив начин на хранене и допринасяща не само за нашето здраве, но и за доброто състояние на околната среда, а оттам — и за нашето бъдеще.

Какви са следващите стъпки в тази област?

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) над 1900 вида насекоми сe използват за храна по света. Също както за брашнените червеи, Комисията получи няколко заявления за разрешаване и на други видове насекоми, като например Alphitobius diaperinus larvae (по-малки брашнени червеи), Gryllodes sigillatus (индийски щурец), Acheta domesticus (домашен щурец), Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и Hermetia illucens larvae (черна муха войник) съгласно регламента за новите храни.

Към днешна дата Комисията е счела 11 заявления за валидни и за всяко от тях ЕОБХ извършва оценка на безопасността. Веднага след като ЕОБХ даде положително становище, Комисията ще пристъпи към процеса на разрешаване.

През следващите години видовете насекоми, разрешени съгласно регламента за новите храни, ще станат все по-важен източник на алтернативни белтъци, което ще допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива продоволствена система в ЕС и по света“.

Самата Европейска Комисия признава, че етикетите са необходими, тъй като, консумацията на жълти брашнени червеи може да доведе до алергични реакции, особено при хора, алергични към ракообразни и акари. Но не били много. И сигурно ще се обозначават. С латинско наименование и с дребни букви. А в ресторантите? А в стола на децата ни?

 Ще се появят нови форми на грип: щурчов грип, хлебарки грип и други такива. Човешкото битие ще бъде много интересно. Обаче ще изградим устойчива продоволствена система от фермата до трапезата. Е, във фермата няма да са крави, а хлебарки, ама всичко е в името на продоволствената система. Не знам как не са се сетили, че и прилепите са перспективни. Един китаец ги пробва. Традиционните фермери явно вече не се котират, много пари искат.  

А лично моят коментар е – това не е падение, това е сгромолясване надолу в хранителната верига на човешката еволюция! Еволюция означава да вървиш нагоре. Насекомите са долната граница на животинската верига, така че да се опрем на тях, означава инволюция – вървене надолу.

Обаче има и добри страни. Ревизирах си контактите на всички фермери и вече почнах да пазарувам само от тях. Дори и хляб не купувам от магазина. Съжалявам за малките частни пекарни и сладкарнички, но не съм сигурна. Да са подали становище пред ЕК навреме и да не са позволявали това. Буболечки и изкуствено месо няма да ям. Не ви съветвам да ги давате на децата си. Надявам се скоро на храните да се появи освен „Без консерванти“ и етикет „Без буболечки“. А хлебарките да не заменят кравите във фермите. И всичко това се прави под маската на загриженост за обезлюдяване на селата и малките фермери. Няма такова лицемерие! Честно, съвсем до скоро не вярвах, че ще ми се наложи да напиша такава статия, че хората са разумни същества, които не могат да направят някакви откачени фантазии на евгеници реалност.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X